Skip to main content

Βρετανία: Εξετάζεται χαλάρωση του lockdown τις επόμενες εβδομάδες

Η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για το κατά πόσο το lockdown στην Αγγλία μπορεί να χαλαρώσει.

Όπως πρόσθεσε, η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας, δηλαδή των πολιτών άνω των 70 ετών, των φιλοξενούμενων και εργαζομένων σε γηροκομεία, των γιατρών και νοσηλευτών πρώτης γραμμής και των κλινικά πιο ευάλωτων.

Το σχέδιο την κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός αυτών των κατηγοριών, στις οποίες υπάγονται περίπου 14 εκ. πολίτες, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία της Κυριακής η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει χορηγηθεί σε 6,35 εκ. κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Τζόνσον άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η άρση κάποιων περιορισμών ίσως να μην έρθει αμέσως μετά από τη 15η Φεβρουαρίου. «Να μην ξεχνάτε ότι αυτή τη χώρα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη μείωση των λοιμώξεων, δε νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να δει κι άλλη μεγάλη έξαρση των λοιμώξεων», σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η όποια χαλάρωση των περιορισμών «απέχει ακόμα πάρα πολύ».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνηση «οπωσδήποτε» εξετάζει την επιβολή υποχρέωσης για όλους τους επισκέπτες από το εξωτερικό να περνούν τη δεκαήμερη καραντίνα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη.