Skip to main content

Βρετανία: «Ημέρα Ελευθερίας» με έξαρση κρουσμάτων

Σε απόλυτο χάος η Αγγλία με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Τα βρετανικά μέσα χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα ως «φάρσα».

Μπερδεμένα μηνύματα από την βρετανική κυβέρνηση καθώς μπορεί νομικά οι περιορισμοί να εξαλείφθηκαν πρακτικά όμως η ευθύνη «πέφτει» στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θετικός στον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας, σε καραντίνα ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών.

Γελοιογραφία της εφημερίδας Telegraph δείχνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του δωματίου του την «ημέρα της ελευθερίας» για την Αγγλία. Η τραγική ειρωνεία του να βρίσκεται σήμερα σε υποχρεωτική καραντίνα ο πρωθυπουργός απεικονίζει ακόμα περισσότερο το χάος των κυβερνητικών αποφάσεων.

Νομικά σήμερα οι μάσκες φεύγουν και οι αποστάσεις μηδενίζονται όμως στην καθημερινότητά τους οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εκάστοτε αποφάσεις μιας ατομικής ευθύνης που επιμένουν να επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη ακόμα και τώρα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να απαιτούν τη χρήση μάσκας, κάποιες επιχειρήσεις χωρίς να ξέρει κανείς ποιες είναι θα επιμένουν για τις αποστάσεις και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιο το νόημα της σημερινής ημέρας.

«Pingdemic» για τα βρετανικά μέσα αλλά και για βουλευτές

Είναι αλήθεια, πως τις τελευταίες εφτά ημέρες καταγράφηκε αύξηση 43,3% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού και χθες ξεπέρασαν τις 48.000, ενώ θάνατοι και εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε παρόμοιο ποσοστό.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί και η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS Covid – 19 App) που έχει κάθε Βρετανός στο κινητό του και τον προειδοποιεί (ping) αν πρέπει να μπει σε καραντίνα καθώς αναγνωρίζει πότε ο χρήστης έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή υποχρεώνει σε δεκαήμερη καραντίνα πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο εβδομαδιαίως και πολλές φορές μάλιστα λανθασμένα.

Τα βρετανικά μέσα παραφράζοντας την λέξη «pandemic» χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό ως «pingdemic» λόγω του χαρακτηριστικού ήχου ειδοποίησης της εφαρμογής. Πολλοί είναι οι βουλευτές που πιέζουν τον Μπόρις Τζόνσον να βάλει τέλος σε αυτή την «τρέλα» ενός «γελοίου συστήματος» καθώς δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τελικά στην πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρωθυπουργός, υπ. Υγείας και υπ. Οικονομικών σε καραντίνα

Ο αρχιτέκτονας όμως της σημερινής ημέρας Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του σπιτιού του καθώς είναι υποχρεωμένος σε καραντίνα μετά από την επαφή του με τον Υπουργό Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ όπου βρέθηκε θετικός στον ιό, παρά των πλήρη εμβολιασμό του. Ίδια τύχη σήμερα έχει και ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Το τοπίο και τα αποτελέσματα θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη «μη αναστρέψιμη» επιστροφή στην κανονικότητα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle