Skip to main content

Βρετανία: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η παράταση του Brexit

H κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι η Τερέζα Μέι έχει τη δυνατότητα μέχρι την προσεχή Τετάρτη να φέρει εκ νέου προς ψηφοφορία τη συμφωνία.

Η κυβερνητική πρόταση για αναβολή του Brexit, υπερψηφίστηκε με 412 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναντι 202 κατά. Σύμφωνα με την πρόταση της Μέι θα υπάρξει παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, οποιαδήποτε παράταση πέραν του σημείου αυτού θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Επιπλέον, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι η Τερέζα Μέι έχει τη δυνατότητα μέχρι την προσεχή Τετάρτη να φέρει εκ νέου προς ψηφοφορία τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προειδοποίησει ότι σε περίπτωση νέας καταψήφισης η παράταση και η χρονική διάρκεια θα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Νωρίτερα, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, 85 βουλευτες ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σάρα Γουόλαστον, έναντι 334 που τάχθηκαν κατά μίας δεύτερης ετυμηγορίας του βρετανικού λαού.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν μία από τις τέσσερις που επελέγησαν από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να τεθούν προς ψηφοφορία στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης που αφορά την αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε δική του τροπολογία που ορίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτικός χρόνος για να καταλήξουν οι βουλευτές σε μια νέα πρόταση για το Brexit που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, ωστόσο η τροπολογία αυτή δεν πέρασε με 318 ψήφους, έναντι 302.

Την ίδια ώρα καταψηφίστηκε η τροπολογία του Εργατικού Χίλαρι Μπεν η οποία προέβλεπε στην ουσία ότι οι βουλευτές και όχι η κυβέρνηση θα καθορίσουν την ατζέντα των εργασιών της Βουλής στις 20 Μαρτίου, με σκοπό να διεξαχθούν εκείνη την ημέρα «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί διαφόρων πιθανών καταλήξεων του Brexit. Η τροπολογιά αυτή καταψηφίστηκε οριακά με 314 ψήφους, έναντι 312.

Καταψηφίστηκε και η τροπολογία για «αναβολή» της διαδικασίας μέχρι 30 Ιουνίου με 314 ψήφους, έναντι 311.