Skip to main content

Βρετανία: Με ανταρσία απειλούν βουλευτές της Μέι

Το πολιτικό κλίμα στη βρετανική πρωτεύουσα είναι βαρύ 40 ημέρες πριν από το προγραμματισμένο Brexit.

Κατανόηση και συμπάθεια εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι αλλά για ακόμη μια φορά απέρριψε το αίτημά της να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα του backstop, της εγγύησης δηλαδή των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ πρότεινε περαιτέρω νομικές εγγυήσεις για την προσωρινότητα του backstop και την επαναδιατύπωση της πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, να αλλάξει την απόφασή του, η οποία δεν αποκλείει την επ´ αόριστον παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση. Απόφαση την οποία επικαλέστηκαν οι σκληροί Brexiteers ώστε να πλήξουν την κυβέρνηση στην ιστορική ήττα της τον περασμένο μήνα.

Εκστρατεία πειθούς στο εξωτερικό, ανταρσία στο εσωτερικό

Παράλληλα η Τερέζα Μέι ξεκινά εκστρατεία πειθούς των Ευρωπαίων ηγετών, αρχής γενομένης με την Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου, η οποία διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ. Την Σύνοδο θα παρακολουθήσουν 20 ηγέτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συναντήσεις της κ. Μέι θα γίνουν στο περιθώριο της.

Την ίδια στιγμή το μυαλό και τα μάτια της πρωθυπουργού είναι στραμμένα στις πρωτοφανείς πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο. Τρεις βουλευτίνες αποχώρησαν την Τετάρτη από το κυβερνών κόμμα και προσχώρησαν στην νέα Κίνηση ονόματι Independent Group, την οποία ίδρυσαν οκτώ βουλευτές που εγκατέλειψαν το Εργατικό Κόμμα.

Παράλληλα ένας αριθμός βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ανοιχτά έτοιμοι να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην νέα κεντρώα φιλοευρωπαϊκή κίνηση αν η Τερέζα Μέι, με τις συνεχείς παραχωρήσεις προς τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές, οδηγήσει από ατύχημα τη χώρα σε μη Συμφωνία. Στο μεταξύ στο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, δεν αλλάζει την στάση του ούτε ως προς το brexit, αρνούμενος να συμφωνήσει σε νέο δημοψήφισμα, ούτε ως προς την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, που υποστηρίζουν πολλά ακροαριστερά μέλη, τα οποία επανεμφανίστηκαν στο κόμμα μετά την εκλογή του Κόρμπιν.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle