Skip to main content

Βρετανία: Μπροστά στην κούρσα για την πρωθυπουργία ο Σούνακ

Παιχνίδι για γερά νεύρα φαίνεται πως είναι αυτό της ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις που θα πάρει ταυτόχρονα και τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Λίγες ώρες έμειναν για τους ενδιαφερόμενους μέχρι να καταθέσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους για να λάβουν μέρος στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας (24/10) εκπνέει η προθεσμία.

Οι Βρετανοί είναι στην αναζήτηση του νέου τους ηγέτη, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας από τη θέση της πρωθυπουργού, αλλά μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, το μόνο σίγουρο είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τον τρίτο πρωθυπουργό του σε λιγότερο από έξι μήνες.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής

Με το πολιτικό «θερμόμετρο» να είναι στα ύψη, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις εξελίξεις στους Συντηρητικούς προσπαθώντας να καταγράψουν τον «παλμό» κάθε στιγμή.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι τις 20.00 και στηριζόμενο στην πρόθεση 227 από τους 357 βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν γνωστοποιήσει τι θα ψηφίσουν, ο Ρίσι Σούνακ συγκεντρώνει την υποστήριξη από 146 βουλευτές ενώ ο Μπόρις Τζόνσον 57 και η Πένι Μόρντοντ μόλις 24. Αν ο Ρίσι Σούνακ παραμείνει μοναδικός υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τριψήφιο αριθμό υποστηρικτών, τότε θα ανακηρυχθεί από αύριο το απόγευμα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, χωρίς να γίνουν εσωκομματικές εκλογές με τη συμμετοχή των μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Ωστόσο, αν ο Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώσει ακόμα 43 βουλευτές και φτάσει τους 100, τότε οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις εσωκομματικές εκλογές. Η Daily Mail και το επιτελείο του θεωρούν βέβαιο ότι ο πρωήν πρωθυπουργός θα καταφέρει να συγκεντρώσεις τον «μαγικό» αριθμό των 100 υποστηρικτών.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία

Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις. Καθώς υπάρχουν επί του παρόντος 357 βουλευτές των Τόρις, μπορούν να προταθούν το πολύ τρεις υποψήφιοι.

Αν μόνο ένας υποψήφιος λάβει την υποστήριξη 100 βουλευτών, θα γίνει- αυτόματα, χωρίς εκλογική διαδικασία- ο επόμενος αρχηγός και κατ' επέκταση ο νέος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι έχουν 100 υποστηρικτές, θα υπάρξει ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών.

Οι υποψήφιοι που θα κονταροχτυπηθούν για να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών και να περάσουν το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 100 βουλευτών των Τόρις.

Το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα στην περίπτωση που δεν υπάρξει απευθείας ανάδειξη αρχηγού των Τόρις και πρωθυπουργού στη Βρετανία:

- Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

14:00μ.μ. (ώρα Βρετανίας): Ολοκληρώνεται η διαδικασία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος για το καθεστώς υποψηφίου.

15.30-17.30 (ώρα Βρετανίας): Θα υπάρξει η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών. 

18.30-20.30 (ώρα Βρετανίας): Αν χρειαστεί, θα διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 21.00.

- Τρίτη 25 Οκτωβρίου

Ψηφοφορία των μελών των Τόρις εάν εξακολουθούν να υπάρχουν δύο υποψήφιοι.

Μάλιστα, πριν κλείσει η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος, ελπίζεται, σύμφωνα με το BBC, ότι οι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Πηγή: protothema.gr