Skip to main content

Βρετανία: Νέα ήττα Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Το αίτημα απορρίφθηκε με 306 ψήφους έναντι 289. Πριν από την ψηφοφορία, οι Συντηρητικοί είχαν δηλώσει πως το συνέδριό τους θα πραγματοποιηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε μια νέα αποτυχία σήμερα, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν κυβερνητικό αίτημα για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, όπως συνηθίζεται, ώστε να μπορέσουν οι Συντηρητικοί βουλευτές να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το αίτημα απορρίφθηκε με 306 ψήφους έναντι 289. Πριν από την ψηφοφορία, οι Συντηρητικοί είχαν δηλώσει πως το συνέδριό τους θα πραγματοποιηθεί έτσι κι αλλιώς.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως, βάσει των υφιστάμενων κανόνων, οι βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Οκτωβρίου που η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Μπάρτζον ρώτησε τον Μπέρκοου αν αληθεύει πως λόγω των κανόνων για τον χρόνο που χρειάζεται η διοργάνωση εθνικών εκλογών, το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν τώρα είναι η 5η Νοεμβρίου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αντιλαμβάνομαι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα βάσει του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου όπως εκείνος», δήλωσε ο Μπέρκοου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει δύο φορές από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως δεν θέλουν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.