Κυριακή 21 Ιουλίου 2019
x

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού για να μπορέσει ο ιδρυτής του WikiLeaks, να βγει από την πρεσβεία για να εξεταστεί σε νοσοκομείο.

Ο Ισημερινός δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να λάβει ιατρική περίθαλψη εκτός της πρεσβείας της στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός εξωτερικών Ρικάρντο Πάτινο είπε ότι ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) ζήτησε από την Βρετανία «ασφαλή διέλευση» ώστε ο  Ασάνζ  να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία γιατί έχει έναν «επίμονο πόνο» στον δεξί του ώμο για τρείς μήνες.

«Η Βρετανική κυβέρνηση δεν προσέφερε τους όρους για να γίνει αυτό»,  είπε ο Πάτινο στους δημοσιογράφους. «Είναι ένα επιπλέον λάθος στην προστασία του, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα άτομο που χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν ξέρουμε τί μπορεί να έχει, και δεν θέλουν να δώσουν την άδεια που μπορούν ευκολότατα να δώσουν», είπε.

Ο Ασάνζ, υπήκοος της Αυστραλίας, κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σχετικά με κατηγορία βιασμού, την οποία αρνείται. Έχει πει πως φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να δικαστεί για την ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τον Ισημερινό ότι εμποδίζει τη διαδικασία της δικαιοσύνης με το να επιτρέπει στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία της  του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι ο επικεφαλής της διπλωματικής της υπηρεσίας είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισημερινού τη Δευτέρα «για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την βαθειά μας απογοήτευση για την παρατεταμένη καθυστέρηση» στην παράδοσή του.

Τον Αύγουστο, ο Ισημερινός συμφώνησε να συζητήσει μια γενική διμερή συμφωνία με τη Σουηδία για νομική βοήθεια σε ποινικά θέματα, πράγμα το οποίο μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει τη δυνατότητα σε Σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ