Skip to main content

Βρετανία: Πανηγυρισμοί Εργατικών για τα αποτελέσματα των εκλογών

Το ότι κερδίσαμε το συμβούλιο του Τράφορντ είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς, τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το κόμμα των Εργατικών θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων της Αγγλίας, παραδέχτηκε ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν μιλώντας από το Τράφορντ (της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ), όπου εκεί τουλάχιστον οι Εργατικοί κέρδισαν τον έλεγχο του συγκεκριμένου μητροπολιτικού συμβουλίου.

"Το ότι κερδίσαμε το συμβούλιο του Τράφορντ είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς" είπε ο Κόρμπιν και πρόσθεσε ότι "οι ψηφοφόροι είδαν τα τελευταία χρόνια τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι Εργατικοί και έδωσαν στους υποψήφιους συμβούλους του κόμματος ψήφο εμπιστοσύνης".

Στο μητροπολιτικό αυτό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Εργατικοί κέρδισαν 14 έδρες απ' αυτές που διακυβεύονταν (έξι περισσότερες από την προηγούμενη αναμέτρηση) και οι Συντηρητικοί 4 (εννέα λιγότερες), ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δύο (δύο περισσότερες) και οι Πράσινοι μία (μία περισσότερη). Ετσι η σύνθεση του συμβουλίου πλέον διαμορφώνεται συνολικά σε 36 Εργατικούς, 20 Συντηρητικούς, 4 Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 3 Πράσινους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κόρμπιν παραδέχτηκε επιπλέον ότι εκτός από τα τοπικά θέματα, ένας από τους παράγοντες για τις απώλειες είναι το Brexit, ωστόσο επανέλαβε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που προσπάθησε να γεφυρώσει τις δύο πλευρές. "Είμαστε το μόνο κόμμα που απευθύνεται στους πολίτες, άσχετα από το τι ψήφισαν το 2016, και που προσπαθεί να διασφαλίσει τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας σε αυτή τη χώρα" είπε.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ τόνισε ότι το κόμμα του είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών και ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στους Συντηρητικούς, αλλά αρνούνται επίσης να ανταμείψουν τους Εργατικούς, γιατί υπεκφεύγουν στο μεγάλο θέμα των ημερών: το Brexit.

Ο Κέιμπλ επισήμανε ακόμη το προβάδισμα του κόμματός του τόσο σε περιοχές που είναι προπύργια του Leave όσο και σε αυτά του Remain, στην επαρχία αλλά και στα αστικά κέντρα.

Το κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι είχε την καλύτερη εκλογική νύχτα από ποτέ, καθώς κερδίζει μέχρι στιγμής 42 νέες έδρες και εκπροσωπείται σε 16 νέα για το κόμμα συμβούλια. "Οι ψηφοφόροι βλέπουν ότι χρειαζόμαστε ένα νέο είδος πολιτικής που να αναγνωρίζει την μεγάλη ανάγκη να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την κοινωνική ανάγκη από την οποία υποφέρουν οι κοινότητες σε όλη τη χώρα. Θέλουν πολιτική με συνέχεια, αρχές και αξίες" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σχετικά με το Brexit υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο και ότι οι Πράσινοι ήταν ξεκάθαροι στην στάση τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.