Skip to main content

Βρετανία: Παραιτήθηκε από την κούρσα ο Τζόνσον, έτοιμος για πρωθυπουργός ο Σούνακ

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά από τη στιγμή που δεν θα είχε ένα ενωμένο κόμμα στη Βουλή».

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ ώστε να είναι -πιθανώς από αύριο- ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μετά την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Πένι Μόρντοντ η οποία είχε εκφράσει τη βούλησή της να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, η Μόρντοντ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη λίγων βουλευτών και θεωρείται πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο τριψήφιο αριθμό. Εάν δεν τα καταφέρει ο Ρίσι Σουνάκ θα ανακηρυχθεί νικητής αύριο στις 14.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι τις 20.00 μ.μ.  είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους 227 από τους 357 βουλευτές των Συντηρητικών

Από αυτούς, 146 βουλευτές είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Σούνακ, 57 στον Μπόρις Τζόνσον και μόλις 24 στην Πένι Μόρντοντ. 

Οι παρ' ολίγον αντίπαλοι  στην κούρσα για τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ,  Μπόρις Τζόνσον και  Ρίσι Σούνακ, φέρεται να συναντήθηκαν χθες Σάββατο το βράδυ.

Η δήλωση Σούνακ

Νωρίτερα, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 140 βουλευτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό θέτω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός σας. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να δώσω στη χώρα αυτό που χρειάζεται» τόνισε.