Skip to main content

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικών Θεμάτων, Τζορτζ Γιουστίς

Ο Τζορτζ Γιουστίς, υπέρμαχος του Brexit, είχε θέσει υποψηφιότητα με το Ukip το 1999, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Αγροτικών Θεμάτων ανακοίνωσε ο Τζορτζ Γιουστίς, εξαιτίας της απόφασης της βρετανίδας πρωθυπουργού να επιτρέψει μία ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50 που θα καθυστερήσει το Brexit, εάν απορριφθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία της για την αποχώρηση, στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία.

Σε επιστολή που έστειλε στην Τερέζα Μέι, εξηγεί ότι όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων θα οδηγήσουν σε μία σειρά γεγονότων που θα έχουν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να επιβάλει τους όρους της και τελικά τον «εξευτελισμό» της χώρας. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς η απουσία συμφωνίας θα έχει κόστος και για την ίδια. Εκτιμά ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας η ΕΕ θα αναζητήσει μία άτυπη μεταβατική περίοδο εννέα μηνών για διευθετήσεις σε διάφορους τομείς και έτσι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζορτζ Γιουστίς, υπέρμαχος του Brexit, είχε θέσει υποψηφιότητα με το Ukip το 1999, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο κόμμα των Συντηρητικών, ως υπεύθυνος τύπου όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής σε εκλογική περιφέρεια στην Κορνουάλη το 2010.