Skip to main content

Βρετανία: Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι 19 Ιουλίου

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν η σχεδιαζόμενη άρση των περιορισμών θα προχωρήσει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

Η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αγγλία αναμένεται να καθυστερήσει πέραν της 21ης Ιουνίου καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν η σχεδιαζόμενη άρση των περιορισμών, που θα προβλέπει τον τερματισμό των ορίων για κοινωνικές επαφές, θα προχωρήσει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο η γρήγορη εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έχει θέσει σε κίνδυνο αυτά τα σχέδια, το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση ενός μήνα στην άρση των περιορισμών, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων θα παρατείνει τους περιορισμούς έως τις 19 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο της εξόδου από το lockdown εξαρτώνται από τα στοιχεία, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 8.125 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπαραγωγής R και οι ημερήσιοι δείκτες αύξησης είναι επίσης υψηλότεροι στις τελευταίες εκτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.