Skip to main content

Βρετανία: Την επόμενη εβδομάδα η εκλογή διαδόχου της Τρας - Σενάρια επιστροφής του Τζόνσον

Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων επιστρέφει η Μεγάλη Βρετανία, μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από τις πολιτικές ανατροπές του καλοκαιριού.

Η Λιζ Τρας έκανε μάλλον το χειρότερο ξεκίνημα που θα μπορούσε να κάνει στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση μόλις 45 μέρες έπειτα από την έλευσή της στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, μια εσωκομματική ψηφοφορία με τη συμμετοχή όχι μόνο των εν ενεργεία βουλευτών αλλά του συνόλου των μελών του Συντηρητικού κόμματος. Από εκείνη την ψηφοφορία είχε βγει νικήτρια η Λιζ Τρας αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρίσι Σούνακ, με τα επίσημα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά, η Τρας αποτελεί πλέον παρελθόν. Σήμερα παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και, βάσει όσων ανακοινώθηκαν, θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία όταν εκλεγεί νέος κομματικός ηγέτης.

Η διαδικασία

Η κυβερνώσα παράταξη των Τόρις επιστρέφει, έτσι, εσπευσμένα στις κάλπες για να εκλέξει νέο ηγέτη. Η διαδικασία ωστόσο αυτήν τη φορά δεν θα κρατήσει ολίγους μήνες αλλά μόνο ολίγες ημέρες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο στόχος είναι οι Τόρις να έχουν εκλέξει νέο ηγέτη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ως τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου αυτός ή αυτή να έχει αναλάβει ως την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εκλογή δεν θα γίνει μόνο από τους εν ενεργεία βουλευτές αλλά και από τα μέλη του κόμματος, όπερ σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι πως η παράταξη θα πάει σε κάποιου τύπου online ψηφοφορία. Ενδέχεται οι βουλευτές να ξεχωρίσουν σε πρώτη φάση μια σειρά από πρόσωπα και εν συνεχεία τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν μεταξύ αυτών των προσώπων.

Αυτό που μένει να γίνει γνωστό άμεσα είναι το ποιοι θα είναι αυτήν τη φορά οι υποψήφιοι για την ηγεσία.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δεν προτίθεται να μπει ξανά στην κούρσα. Ο Μάικλ Γκοβ και ο Τομ Τούγκενχατ επίσης φαίνεται πως μένουν εκτός.

Ο Ρίσι Σούνακ και η Πένι Μόρντοντ παρουσιάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι ωστόσο, όπως και η Σουέλα Μπράβερμαν και η Κέμι Μπέιντενοκ. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται επίσης να είναι υποψήφιος.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τις πρώτες σχετικές δηλώσεις, η παράταξη θέλει οι υποψήφιοι να μην είναι περισσότεροι από δύο.

Γενικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της – τα κόμματα των Εργατικών, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αλλά και η Νίκολα Στέρτζιον στην Σκωτία – ζητά η χώρα να πάει σε γενικές εκλογές το συντομότερο.

Για τους Εργατικούς ειδικότερα του Κιρ Στάρμερ, το δημοσκοπικό κλίμα παρουσιάζεται πλέον να είναι εξαιρετικά ευνοϊκό καθώς εκείνοι προηγούνται στις σφυγμομετρήσεις και μάλιστα με διαφορά.

Οι κυβερνώντες Τόρις ωστόσο παρουσιάζονται, στον αντίποδα, να μετρούν διόλου ευκαταφρόνητες δημοσκοπικές απώλειες. Ως εκ τούτου, θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν στην παρούσα φάση τις γενικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι Τόρις έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούν τα όποια περιθώρια ελιγμών, υπό την έννοια ότι δεν γίνεται μια δημοκρατική χώρα να αλλάζει συνέχεια πρωθυπουργούς χωρίς γενικές εκλογές.   

Υπενθυμίζεται πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κανονικά προγραμματισμένη για το 2024.

Το στοίχημα για τους Τόρις θα είναι τώρα να κατορθώσουν να αποκαταστήσουν το προσεχές διάστημα στο μέτρο του δυνατού την σταθερότητα, πρωτίστως εντός της κυβερνώσας παράταξης και της κυβέρνησης και εν συνεχεία ευρύτερα στη χώρα.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Guardian, Sky News, Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters