Skip to main content

Βρετανία: Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους

Την Πέμπτη ξεκινούν οι πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ανθρώπους πειραματικού εμβολίου. Aν αποδειχθεί αποτελεσματικό θα είναι ένα σημαντικό βήμα.

Παρά τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ και του Ανωτάτου Συμβούλου Επιστημονικών Θεμάτων της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Πατρίκ Βάλανς ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα χρειαστεί 12 με 18 μήνες από την εμφάνιση της επιδημίας, στη Βρετανία ξεκινούν την Πέμπτη οι πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ανθρώπους πειραματικής φόρμουλας εμβολίου.

Οι δοκιμές αυτές θα διεξαχθούν από το Ινστιτούτο Jenner και την ομάδα επεξεργασίας εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παράλληλα το βρετανικό υπουργείο Υγείας ενισχύει με 20 εκατομ. στερλίνες επιπλέον το πρόγραμμα.

Υποχρεωτική η συνεργασία της Βρετανίας με άλλες 20 χώρες

«Όλο το ποσό των επιπλέον 20 εκατομ. θα χρηματοδοτήσει το νέο πρόγραμμα εμβολιασμού νεαρών και απολύτως υγειών ατόμων» είπε στο βρετανικό κανάλι  Sky ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, προσθέτοντας: «Σε δεύτερη φάση το εμβόλιο θα δοκιμαστεί και σε εθελοντές άλλων ηλικιακών ομάδων». Πρώτη εθελόντρια, πριν από την επίσημη έναρξη της έρευνας, ήταν νεαρή γιατρός, η οποία παρακολουθεί το πρόγραμμα. Ψευδείς φήμες την έφεραν μετά τον εμβολιασμό να έχει πεθάνει. Η ίδια το διέψευσε δημοσιεύοντας φωτογραφίες μετά τον εμβολιασμό της λέγοντας πως είναι απολύτως υγιής.

Οι επιμελητές του προγράμματος ισχυρίζονται ότι σε πρώτη φάση έως το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν έτοιμα 1 εκατομ. εμβόλια, ενώ τη μαζική παραγωγή θα αναλάβουν από κοινού με τη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ινδία. Αν και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ήθελε πρώτα τους Βρετανούς να επωφελούνται από το νέο εμβόλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, που αντικαθιστούσε έως χθες Δευτέρα τον ασθενούντα από τον ιό  Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι με βάση τους κανονισμούς του ΠΟΥ η Βρετανία υποχρεούται να συνεργαστεί με άλλες 20 χώρες και διεθνείς οργανισμούς στην ανταλλαγή εργαστηριακής έρευνας και μαζικής παραγωγής του όποιου εμβολίου.

Αν όντως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό η επιστήμη θα έχει νικήσει άλλον ένα πολύ επικίνδυνο αντίπαλο σε χρόνο ρεκόρ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle