Skip to main content

Βρετανικά δημοσιεύματα: Ρώσοι έκλεψαν τη φόρμουλα του εμβολίου AstraZeneca

Ρώσοι κατάσκοποι κατηγορούνται ότι έκλεψαν τη φόρμουλα του εμβολίου AstraZeneca για τον κορωνοϊό και τη χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία του Sputnik

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκαλύψη της βρετανικής εφημερίδας «Sun» ότι Ρώσοι κατάσκοποι έκλεψαν τη χημική φόρμουλα του εμβολίου για τον κορωνοϊό που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca για να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του ρωσικού εμβολίου «Sputnik».

To σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun», που επικαλείται Βρετανούς υπουργούς, υποστηρίζει ότι, ένας πράκτορας του ισχυρού άντρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να «έκλεψε» το αποτύπωμα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να παρασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid- 19.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το protothema.gr, διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας Ρώσος κατάσκοπος του Κρεμλίνου έκλεψε τα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik» χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Μπόμπ Σίλι, ειδικός στις ρωσικές υποθέσεις, δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τη ρωσική και κινεζική κατασκοπεία. Είτε μας κλέβουν τη φόρμουλα για το εμβόλιο της AstraZeneca είτε μας εκβιάζουν για την ενέργεια, αυτά τα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα, πρέπει να τα προσέχουμε».

Οι ισχυρισμοί της βρετανικής εφημερίδας «The Sun» έρχονται λίγους μήνες αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», παροτρύνοντας τους Ρώσους συμπολίτες του να εμβολιαστούν και αυτοί κατά της Covid, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

«Γνωρίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τους καλύτερους επιστήμονες και τις καλύτερες ερευνητικές εγκαταστάσεις, αλλά η Ρωσία πιθανότατα έχει τους καλύτερους κατασκόπους», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Συντηρητικός βουλευτής Άντριου Μπρίτζεν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ισχύος για το θέμα.