Skip to main content

Βρετανική πολιτική με τουρκικό φέσι στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ

Η Βρετανία επιδιώκει η Τουρκία να μείνει ατιμώρητη για τις έκνομες ενέργειές της από την ΕΕ, στην οποία μάλιστα σερβίρει τις προτάσεις Τσαβούσογλου.

Είναι απροκάλυπτη πλέον η ταύτιση της βρετανικής πολιτικής με αυτήν της Τουρκίας. Δεν αποτελεί έκπληξη βεβαίως το γεγονός, δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει μονίμως. Επιχειρώ να βρω μια βρετανική ενέργεια που αποδίδει το δίκαιο στην Ελλάδα, και αδυνατώ.

Αυτήν την φορά, η βρετανική κυβέρνηση δεν υπεβλήθη καν σε κόπο να συντάξει δική της πρόταση, αλλά αντέγραψε αυτούσια αυτήν του Τσαβούσογλου. Τόσο απλά. Η οποία πρόταση Τσαβούσογλου, αναφέρεται σε σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, με φόντο τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και πρόσχημα την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Φόρεϊν Όφις, προτάσσοντας την ανάγκη «διαλόγου» ζητά από σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε. να βάλουν στο περιθώριο τις προθέσεις επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ, το Λονδίνο διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «ο διάλογος» είναι η ενδεδειγμένη οδός προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε στην «ανατολική Μεσόγειο» και «όχι η λήψη μέτρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά» τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Βρετανία δηλαδή, επιδιώκει όπως η Τουρκία μείνει ατιμώρητη για τις «έκνομες ενέργειές της», από την Ε.Ε., στην οποία μάλιστα σερβίρει τις προτάσεις Τσαβούσογλου ως «μια λογική βάση» για λύση του ζητήματος που προέκυψε. Και έχει προφανώς και την απαίτηση η Λευκωσία να τις αποδεχθεί.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ανθελληνική στάση του Λονδίνου, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τις τουρκικές θέσεις επέβαλε αλλαγή στην δήλωση που ετοίμαζε η Μογκερίνι, για καταδίκη της Τουρκίας σε ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, η τελική δήλωση της Ε.Ε. αναφέρεται σε τουρκικές έκνομες ενέργειες «στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ. [Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, προέβη σε δημόσιο γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ, αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο].

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, οι Βρετανοί διπλωμάτες έθεσαν δύο επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για τη δήθεν «ορθότητα» των θέσεών τους:

  1. Υποστήριξαν ότι ενδεχόμενα ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας θα αυτοεγκλωβίσουν την Ε.Ε. σε μια διαδικασία που δύσκολα θα μπορεί να ανακληθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, φροντίζοντας να υπενθυμίσουν και τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας στο προσφυγικό, που ως γνωστόν καίει τα κράτη-μέλη και κυρίως τη Γερμανία, και
  2. Παράλληλα, διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι εάν ληφθούν ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποκτά πλεονέκτημα, κάτι που σύμφωνα με τους Βρετανούς δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά τόσο για την εκτόνωση της έντασης, όσο και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στην ουσία, η πολιτική αυτή της Βρετανίας, δεν απέχει και πολύ από αυτήν των συμμάχων μας, οι οποίοι παραβλέποντας τις κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας της εθνικής κυριαρχίας μας, απαιτούν εν ονόματι κάποιας υποτιθέμενης ειρήνης, να λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. Ο οποίος διάλογος κατοχυρώνει αυτό που διεκδικεί η Τουρκία. Στην καλύτερη περίπτωση το γκριζάρισμα περιοχής, όπως μας επέβαλαν το 1996 στα Ίμια.

Να θυμίσω επίσης, ό,τι έγραψα προ ημερών. Ότι η Βρετανία έχει κατά νου να διεκδικήσει δική της ΑΟΖ στην Κύπρο, στις βρετανικές Βάσεις. Τουρκία και Βρετανία δηλαδή, διαμοιράζουν τα ιμάτια της άμοιρης Κύπρου, φιλοδωρώντας μας όμως στην Αθήνα με άκρως φιλελληνικές δηλώσεις, χωρίς αντίκρισμα, γι’ αυτό και ύποπτες.