Skip to main content

Βρετανικό μήνυμα για Πρέσπες: Να παραμείνει η Ελλάδα στη συμφωνία

Η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να συνεχίσει στον δρόμο που χαράχθηκε με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Μήνυμα για διατήρηση της ελληνικής στάσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έστειλε από τη Θεσσαλονίκη η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit, στο πάνελ που αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η κ. Σμιθ τόνισε πως η Ελλάδα, με τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή των Βαλκανίων. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που συμμετείχε σε μία διαδικασία συμφωνίας με τη γειτονική χώρα. Ελπίζουμε η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει πολλά να κερδίσει από την ευημερία της περιοχής και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό», τόνισε.

Η ίδια ανέφερε ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι ακόμη ευάλωτη, καθώς αντιμετωπίζει θεσμικές προκλήσεις, προβλήματα στο κράτος δικαίου, τα οποία, όπως είπε, αφήνουν τον χώρο για την παράνομη μετανάστευση και την πιθανότητα τρομοκρατίας.

Η κ. Σμιθ, ακόμη, χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί ένταση, που στόχο έχει να δημιουργήσει απογοήτευση προς την προσέγγιση του ΝΑΤΟ.

Για το Brexit είπε ότι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το γεωπολιτικό μέλλον της Ευρώπης και πως το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας θα επηρεάσει την οικονομία και την ασφάλεια της περιοχής.

Ο σκιώδης υπουργός διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε τη δέσμευση της ΝΔ ως μελλοντική κυβέρνηση να επιμείνει σε μία προσπάθεια με στόχο να δοθεί στους βαλκανικούς λαούς ένα αξιόπιστο όραμα ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανάγκη να ενισχυθεί το κράτος δικαίου στα Βαλκάνια, που «αποτελούν μέρος της οικογένειάς μας», υπογράμμισε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιένς Πλότνερ, σημειώνοντας πως το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν καθόλου γεωπολιτικά προβλήματα στα δυτικά βαλκάνια, αλλά «η ΕΕ να φροντίσει το σπίτι της και να προωθήσει το κράτος δικαίου στην περιοχή».

Στη σημασία κάθε χώρα των Βαλκανίων να εκσυγχρονίσει την οικονομία και τον τρόπο διακυβέρνησή της, ώστε μέσω αυτού να στηριχθεί η σταθερότητα στην περιοχή αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (2012-2015), Δημήτρης Κούρκουλας.