Skip to main content

Βρετανικό Μουσείο: Δεν επιστρέφουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο διευθυντής του Μουσείου ξεκαθαρίζει πως ο λόγος άρνησης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται πως τα γλυπτά ανήκουν στη Βρετανία.

Την πιθανότητα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αρνείται κατηγορηματικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ.

Με συνέντευξη του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ο διακεκριμένος Γερμανός ιστορικός τέχνης απορρίπτει την προοπτική ενός επ’ αόριστον δανεισμού τους στη Ελλάδα- καθώς και αυτή ενός οποιουδήποτε δανεισμού τους. Και ο λόγος για αυτή την κάθετη άρνηση σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί ότι τα γλυπτά ανήκουν στη Βρετανία. Συμπληρώνει δε, ότι «η Ελλάδα δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών του Παρθενώνα».  Ως εκ τούτου, αναφέρει ο κ. Φίσερ, «το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων».

Πάντως αποσαφηνίζει ότι πέραν των γλυπτών του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο δανείζει άλλες συλλογές του στο Μουσείο της Ακρόπολης, προσθέτοντας ότι «έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέρφους μας εκεί».