Skip to main content

Βρέθηκαν τα χρήματα για να αποκατασταθεί το γεφύρι της Πλάκας

Από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για να αρχίσει η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας, που είχε καταρρεύσει το Φεβρουάριο.

Βρέθηκαν τα κονδύλια για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Το έργο θα αρχίσει άμεσα και η παράδοσή του θα γίνει το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια είχε καταρρεύσει κατά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή την 1η Φεβρουαρίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των τοπικών κατοίκων, κυρίως κατά της ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι δεν φρόντισαν για την του, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις τους.

Η αποκατάσταση θα γίνει με τους ογκόλιθους της ίδιας γέφυρας που θα ανασυρθούν από την κοίτη του Άραχθου και θα επανατοποθετηθούν με βάση τις προμελέτες καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου.

Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα, ενώ πριν την κατάρρευσή του ήταν ένα πραγματικό μνημείο για την περιοχή, το οποίομ προσέλκυε πλήθος επισκεπτών.