Skip to main content

Βρέθηκε «κλειδί» για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο κλάδος των μικρομεσαίων, ο οποίος θεωρείται η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, αν θέλει να επιβιώσει.

Την εντατικοποίηση του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στο 2018 αναμένεται να προωθήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους.

Κι όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων, ο οποίος θεωρείται και είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, αν θέλει να επιβιώσει.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Όπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζίτες, κυρίως μέσω των συνεργειών και των συνεργασιών με στόχο τη μεγέθυνσή τους. Αλλιώς το στοίχημα κινδυνεύει να χαθεί.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς αν διαβάσει και τα τελευταία στοιχεία της μελέτης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με τίτλο «Tο τοπίο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το επιχειρηματικό προφίλ που αντέχει στην κρίση», η οποία παρουσιάστηκε προ ημερών.

Το μήνυμα από εκεί είναι ότι για να στεφθεί με επιτυχία η καθημερινή μάχη που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν τόσο ενδογενείς αδυναμίες τους, όσο και προκλήσεις που αφορούν στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, η κύρια πρόκληση έχει να κάνει με την αναγνώριση και υποστήριξη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΜμΕ, που, παρά τον υπέρμετρο δανεισμό τους, έχουν προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης. Στο  πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι από τη μία η εξειδίκευση και καινοτομία, και από την άλλη το ζήτημα της μεγέθυνσης των ελληνικών ΜμΕ, μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων και συμπράξεων. Συνεπώς, το κλειδί της επιβίωσης βρίσκεται στη μεγέθυνση.