Skip to main content

Βρέθηκε λύση για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτκή Ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει εκτός του ωραρίου των εργασιών της Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη

Λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την άρνηση του προέδρου της Βουλής να παραχωρήσει αίθουσα στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα την Κυριακή.

Την λύση, έδωσε ενδιάμεση πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ρώτησε στην τοποθέτησή του τον πρόεδρο της Βουλής αν θα μπορούσε η ΚΟ να συνεδριάσει σε ώρα που δεν θα έχει εργασίες η Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος λίγη ώρα αργότερα, έκανε δεκτή την πρόταση, με την Νάντια Γιαννακοπούλου να δηλώνει: «Ελπίζουμε στο μέλλον να μη μας εκπλήξετε με τέτοιες αποφάσεις».

«Ο κανονισμός μου δίνει το δικαίωμα να παίρνω τέτοιες αποφάσεις και σας είπα ότι θα το λύσουμε οριστικά στη Διάσκεψη των Προέδρων», απάντησε ο κ. Τασούλας.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως με δεδομένο πως η Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της την Κυριακή στις 9 το πρωί, θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να συνεδριάσει ακόμα νωρίτερα.

Τι προηγήθηκε στη Βουλή

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας αρνήθηκε το αίτημα που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχεδίαζε να μιλήσει στους βουλευτές του κόμματός του την Κυριακή, πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δώσει το στίγμα του. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης επεδίωκε να ξεπεράσει το μειονέκτημα της κοινοβουλευτικής απουσίας του από τέτοιες μεγάλες μάχες, καθώς δεν είναι βουλευτής.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ είχε ενημερώσει πως η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 30/1 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Η κόντρα Τασούλα - Κατρίνη

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 απόψε, αρνήθηκε το αίτημα να διατεθεί η αίθουσα, γεγονός που οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

«Μαθαίνουμε ότι σε ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν δίνεται για συνεδρίες κοινοβουλευτικής του επιτροπής αίθουσα για να γίνει συνεδρίασή του και θα ήθελα να ακούσω και από τα υπόλοιπα κόμματα, όλους τους εκπροσώπους των πτερύγων της Βουλής για το αν συμφωνούν σε αυτή την ατυχή πρώτη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κατρίνης.

Απαντώντας, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι, όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε ένα κόμμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε, από το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών. Ούτε να θυμώσω θέλω ούτε κάτι άλλο, θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν γίνεται κάτι τέτοιο εκτός κοινοβουλίου. Προφανώς ήταν να μη γίνει αυτή διαδικασία, αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Ανδρουλάκης θα δυσαρεστηθεί αφάνταστα αν μάθει τις αποφάσεις, αλλά δεν μπορώ να του κάνω τέτοιες κινήσεις όταν η Βουλή έχει τέτοια κορυφαία διαδικασία».

«Για λόγους αρχής, θα μπορούσατε να πείτε ότι από δω και στο εξής, κύριε πρόεδρε. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπετε στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζετε μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ''ενός ανδρός αρχή''. Αυτό, παρακαλώ, να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο», αποκρίθηκε ο επικεφαλης της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε ''ενός ανδρός αρχή'' υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: iefimerida.gr