Skip to main content

Βρυχάται το ηφαίστειο Ελ Φουέγο στη Γουατεμάλα - Εκρήξεις και λάβα

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έκανε λόγο για εκρήξεις και εκτόξευση τέφρας και λάβας. Είναι η τέταρτη ενεργοποίηση του ηφαιστείου μες στον χρόνο

Tο ηφαίστειο Ελ Φουέγο, που η έκρηξή του τον περασμένο Ιούνιο στοίχισε τη ζωή σε 190 ανθρώπους, ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γουατεμάλας, κάνοντας λόγο για εκρήξεις και εκτόξευση τέφρας και λάβας.

Αυτή είναι η τέταρτη ενεργοποίηση του ηφαιστείου από τις αρχές του έτους. Κάθε φορά που μπαίνει σε φάση έκρηξης, λεπτά σωματίδια τέφρας πέφτουν σαν βροχή στα χωριά που είναι χτισμένα στις πλαγιές του Ελ Φουέγο, όπως περιέγραψε ο Νταβίντ δε Λεόν, ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας Συντονισμού για την αποτροπή των καταστροφών (Conred).

Το Ελ Φουέγο, με ύψος 3.763 μέτρων, απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Οι σεισμογράφοι καταγράφουν δονήσεις στο εσωτερικό του, πρόσθεσε ο δε Λεόν.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία στην εθνική οδό που περνά κοντά στο ηφαίστειο αλλά προς το παρόν δεν έκριναν σκόπιμο να διατάξουν εκκένωση των χωριών.

Στις 3 Ιουνίου, ένα σύννεφο καυτής τέφρας και λάβας κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, σκοτώνοντας 190 ανθρώπους. Άλλοι 238 αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Περίπου 3.370 κάτοικοι αυτού του χωριού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς.