Skip to main content

Βροχή προσφυγών από Ρώσους ολιγάρχες, συμμάχους του Πούτιν, κατά του Συμβουλίου της ΕΕ

Σύμφωνα με φήμες σε κύκλους της ΕΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να προσφύγουν κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν

Περισσότεροι από 20 Ρώσοι ολιγάρχες, πολιτικοί και άλλα άτομα που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο, προσφεύγουν κατά του Συμβουλίου της ΕΕ για τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι προσφυγές υποβλήθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ένωσης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, και μολονότι αναφέρονται μόνο τα επώνυμα των Ρώσων ολιγαρχών, από τη διασταύρωση των στοιχείων των Ρώσων πολιτών, στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, προκύπτει ότι ανάμεσα στους προσφεύγοντες περιλαμβάνονται ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο τραπεζίτης Μιχαήλ Φρίντμαν, ο μεγιστάνας του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ, ο μεγαλοεπενδυτής Ιγκόρ Σουχάλοφ, ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Γκενάντι Τιμτσένκο και ο μεγιστάνας της μεταλλουργίας, Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές Ρώσων ολιγαρχών, αναφέρει το Politico, καθώς η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε εδάφη κρατών-μελών της σε πάνω από 1.100 άτομα και άνω των 80 εταιρειών και οντοτήτων.

Φήμες ότι ο Πούτιν διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να περάσουν στην αντεπίθεση

Σύμφωνα με φήμες σε κύκλους της ΕΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να προσφύγουν κατά των κυρώσεων προκειμένου να προκαλέσουν «κόπωση» σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα αποδώσει καρπούς. Εννοώ ότι γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», δήλωσε πηγή στο EU Observer.

H εξέταση των προσφυγών των Ρώσων ολιγαρχών μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, ενώ οι προσφεύγοντες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα κατά τα άλλα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ολιγάρχες οδηγούν την ΕΕ στα δικαστήρια για κυρώσεις και ορισμένοι εξ αυτών έχουν κερδίσει στο παρελθόν τις νομικές μάχες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, στο πλευρό του οποίου τάχθηκε το δικαστήριο το 2019, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Οι δικηγόροι της ΕΕ αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο μειονέκτημα ότι τα «πακέτα των αποδείξεων» δεν μπορούν να περιλαμβάνουν απόρρητες πληροφορίες, που ίσως είδαν στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν τις λίστες των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι οι νομικές νίκες των προσφευγόντων αποδεικνύονται συνήθως «κούφιες», όπως στην περίπτωση του Γιανουκόβιτς, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου παραμένουν παγωμένα, καθώς του είχαν επιβληθεί πολλές κυρώσεις και μόνο μία εξ αυτών ήρθη.