Skip to main content

Βρόμικο παιχνίδι από Τουρκοβρετανούς και ΟΗΕ στην Κύπρο

Το πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του ΟΗΕ με την απώλεια του πρακτικού συμβαίνει εις βάρος της Κύπρου και υπέρ των βρετανικών σχεδίων.

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να χάσει ο ΟΗΕ το Πρακτικό των συζητήσεων της 4ης Ιουλίου του 2017 από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Πρόκειται για Πρακτικό που ευνοεί την ελληνική πλευρά, σε σχέση με την προηγούμενη συζήτηση της 30ης Ιουνίου, και στο οποίο Πρακτικό είχαν αναγραφεί οι όροι αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Χωρίς το Πρακτικό οι όροι «θα είναι ελλειμματικοί», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πρακτικό έχει σημασία, διότι σε αυτό βασίστηκαν και οι προτάσεις, που ο ίδιος είχε υποβάλει στις 5 Ιουλίου, μετά τις διευκρινίσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην Κύπρο υπάρχει αισιοδοξία ότι με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, το Πρακτικό ίσως βρεθεί. Είναι όμως σημαντικό, ότι ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του ΟΗΕ, συμβαίνει εις βάρος της Κύπρου και υπέρ των βρετανικών σχεδίων.

Ο "Φιλελεύθερος" Λευκωσίας σημειώνει ότι αυξάνονται οι προβληματισμοί γιατί να απουσιάζει ένα τόσο σημαντικό στοιχείο από τα χαρτιά της Τζέιν Χολ Λουτ. Ένα στοιχείο το οποίο επηρεάζει καθοριστικά την πορεία των εξελίξεων και από αυτό θα εξαρτηθεί η δυνατότητα συνομολόγησης των όρων αναφοράς και έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ 30ής Ιουνίου και 4ης Ιουλίου:

Η 30ή Ιουνίου δεν κάνει αναφορά για Εγγυήσεις. Ενώ διατηρεί "κάποιο ρόλο" Εγγυητριών και στο νέο σύστημα. Στις 4 Ιουλίου γίνεται λόγος για κατάργηση Συνθήκης Εγγυήσεων και μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.

Η 30ή Ιουνίου δεν κάνει αναφορά σε δραστική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων. Γίνεται λόγος για το εάν θα φύγει ο τουρκικός στρατός. Στις 4 Ιουλίου συζητήθηκε η ταχεία μείωση από την πρώτη μέρα, με χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση στο επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας (950 Έλληνες, 650 Τούρκοι).

Την 30ή Ιουνίου γίνεται λόγος για ανάγκη αναπροσαρμογής του Τ/κ χάρτη για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ε/κ για ορισμένες τοποθεσίες. Στις 4 Ιουλίου έχει προστεθεί η επιστροφή της Μόρφου.

Την 30ή Ιουνίου έγινε λόγος για εκ περιτροπής προεδρία 2 προς1. Οι δε αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, με μια θετική ψήφο σε θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τις κοινότητες. Οι διευκρινίσεις 4ης Ιουλίου ζητούν συζήτηση για το πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια όργανα θα υπάρχει ανάγκη θετικής ψήφου. Η 30ή Ιουνίου θεωρεί δεδομένη  την εκ περιτροπής προεδρία, ενώ στις 4 Ιουλίου έγινε λόγος ότι αυτό το ζήτημα είναι προς συζήτηση.

Με τα ανωτέρω γίνεται σαφές, ότι το δήθεν απολεσθέν Πρακτικό δεν περιέχει ευνοϊκούς όρους για την Τουρκία, η οποία άλλωστε -πριν εφευρεθεί η απώλεια του Πρακτικού- πρόφτασε να ακυρώσει όλες τις επί 40ετία συζητήσεις για Ομοσπονδία, και έβαλε στο τραπέζι την "λύση" της Συνομοσπονδίας. "Λύση» την οποία έριξε εμμέσως στο τραπέζι και ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος φέρεται να ελκύεται από τις βρετανικές προτάσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, η συμπερίληψη των παραμέτρων για αντικατάσταση του συστήματος εγγυήσεων, αποχώρηση του κατοχικού στρατού και το θέμα της Μόρφου στο εδαφικό, είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Η Λευκωσία θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που έχει το όλο ζήτημα υπενθυμίζει το τι είχε δηλώσει ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς μετά τη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Ότι δηλαδή «φτάσαμε στον σκληρό πυρήνα του κυπριακού προβλήματος». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, η συζήτηση που γίνεται για το Πλαίσιο Γκουτέρες αφορά ακριβώς αυτό τον σκληρό πυρήνα που είναι τα θέματα εισβολής και στρατιωτικής κατοχής. Επίσης αφορά τις τουρκικές εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Εν αναμονή λοιπόν της "ανεύρεσης" του Πρακτικού.