Skip to main content

Βρούτσης: Χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας στο νέο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, χωρίς την ανταποδοτικότητα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται και γίνεται μη ελκυστικό.

«Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα «το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς την ανταποδοτικότητα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται και γίνεται μη ελκυστικό, «όπως ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου».

Αναλύοντας τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι αυτά που είχαν ειπωθεί προεκλογικά στη βάση των αναγκών του ασφαλιστικού, ακριβώς αυτά υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αποκαθίσταται η αδικία που υπέστησαν 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας. «Αυτό το παραγωγικό κομμάτι τιμωρήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Έτσι, το ασφαλιστικό μετατράπηκε σε φορολογικό. Αυτό πλέον αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός στους περισσότερους θεμελιακούς πυλώνες.

Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η παρούσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από δύο μελέτες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η αναλογιστική μελέτη δείχνει την προβολή του ασφαλιστικού, μέχρι το 2070. «Μεσομακροπρόθεσμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συγκλίνει με το μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα εξισωθεί η ανταποδοτική σύνταξη πλήρως με τις εισφορές. 'Αρα, κανένα τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα δαπανάται, πέραν της εθνικής σύνταξης, για το ανταποδοτικό τμήμα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι προβλέπεται ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070, για να καλύπτονται οι ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι επιταγές του Συντάγματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη νέα εποχή του ΕΦΚΑ και στη μετάβασή του στον ψηφιακό e-ΕΦΚΑ, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.