Skip to main content

Βρούτσης: Έχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις - Θα γίνει «restart»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καταλογίζει «θράσος» σε Γιώργο Κατρούγκαλο και Τάσο Πετρόπουλο αφού «γνωρίζουν την αλήθεια»

Την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στις 120 δόσεις απέκλεισε κατηγορηματικά ο Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας στον ANT1 ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ρύθμιση, από την οποία πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να επωφεληθούν, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την καταληκτική ημερονηνία, και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παράταση, παρότι η ρύθμιση μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι έχει ενταθεί σε αυτήν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των οφειλετών.

Αναφορικά με τις «χρυσές συντάξεις» των 24.000 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και μπόρεσε να δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε «κεραυνό εν αιθρία» και επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, όμως θα τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Απαντώντας σε όσα έχουν δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Πετρόπουλος περί fake news και εισαγγελέα αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις, ωστόσο τους καταλόγισε θράσος, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια».

Σύμφωνα με το Protothema.gr, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε μάλιστα και σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων, που παρουσιάζει έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση γνώριζε από τον Ιούλιο του 2018, αλλά άρχισε να δίνει συντάξεις κανονικά τον Νοέμβριο.



Το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα, σύμφωνα με το protothema, επιβεβαιώνει ότι με έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018, - έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή - φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως, βάσει του επίμαχου νόμου, θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας, να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσόύ 23.000,84 ευρώ!

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων. «Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν χιλιάδες συντάξεις. «Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν προκλητικά υψηλές συντάξεις. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 470.000. Το ευχάριστο νέο, είπε ο υπουργός, είναι ότι ανοίγει νέος δρόμος, εκείνος της ψηφιακής σύνταξης.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δώσει η κυβέρνηση για το «ψηφιακό άλμα», την 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά.

Την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά με ένα κλικ, προανήγγειλε ο υπουργός.

Κατρούγκαλος: Fake news όσα ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης - Ποιος διεκδικεί τα 23.000 ευρώ

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού» τα περί συντάξεων 23.000 ευρώ «όπως συνηθίζει και η ΝΔ και ο κ. Βρούτσης, για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης», μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

«Το χαρακτηριστικό του “νόμου Κατρούγκαλου” όπως τον λένε», είπε ο ίδιος, «είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου (όταν όλοι οι ασφαλισμένοι θα υπάγονται απολύτως στους κανόνες) η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών.

Επομένως, αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο συντάξεων δεν είναι ακριβές … υπάρχει ανώτατο όριο εισφορών και επειδή οι συντάξεις είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο καθένας, υπάρχει πλαφόν … όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ, προφανώς θα ανεβαίνουν και οι συντάξεις», ξεκαθάρισε. «Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ», είπε σε άλλο σημείο, «ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης.

Μου είπε ότι αφορά μεμονωμένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών».