Skip to main content

Βρούτσης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θεαματικό

Στη ΝΔ υποστηρίζουμε τη διεύρυνση των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό, λέμε αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Βρούτσης.

Θεαματικό και πέρα από κάθε προσδοκία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Παράλληλα έκανε λόγο για 250.000 εκκρεμείς συντάξεις, υποστήριξε τη διεύρυνση των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό (δημόσιος, επικουρική ασφάλιση, ιδιωτικός πυλώνας) και διαβεβαίωσε ότι με τη ΝΔ στην κυβέρνηση "δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ για κανέναν, (...) αντίθετα οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους".

Τέλος, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι οι 120 δόσεις είναι επιβεβλημένες και αναγκαίες όσο ποτέ.

Ειδικότερα, ο Γ. Βρούτσης μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό και πέρα από κάθε προσδοκία. Στο νομό Κυκλάδων πχ η διαφορά ξεπέρασε τις 15 μονάδες κάτι ασύλληπτο είναι όμως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της τυχοδιωκτικής, της προπαγάνδας, της παραποίησης της αλήθειας που τελικά ο κόσμος δεν το παρακολούθησε και τιμώρησε στην κάλπη την αλαζονεία, το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης.  

Για τις εκκρεμούσες συντάξεις

Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει σε δύο επίπεδα, πρώτον, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν ξαναεκδίδεται καμία νέα σύνταξη. Έχουν ελλειμματικό λογισμικό, οι υπάλληλοι μέσα βρίσκονται σε απόγνωση, δεν προχωράει καμία σύνταξη, τα τίναξαν όλα στον αέρα δηλαδή τα έχουν παρατήσει. Υπάρχει εγκατάλειψη για πρώτη φορά στο υπουργείο της προσπάθειας έκδοσης συντάξεων, έδωσαν ελλειμματικό λογισμικό. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αλλοιώσανε τη βάση την ηλεκτρονική των εκκρεμών συντάξεων με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν ποιες υπάρχουν σε προτεραιότητα, ποιες βρίσκονται σε αδράνεια, που υπάρχουν οι αιτήσεις , το απόλυτο αλαλούμ.

Η εκτίμηση που κάνουμε με βάση τα στοιχεία τα οποία αποκαλύφτηκαν στη βάση του ΕΦΚΑ με ένα κείμενο το οποίο διέρρευσε μιλάμε για 250 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, κυρίες, επικουρικές και εφάπαξ.

Στη ΝΔ υποστηρίζουμε τη διεύρυνση των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό, λέμε αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος, κοινωνικός, καθολικός και υποχρεωτικός. Είναι αυτό που κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το οποίο το διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, το δημόσιο χαρακτήρα  της δημόσιας ασφάλισης. Εδώ όμως χρειάζονται παρεμβάσεις υπό την έννοια ότι πρέπει να γίνει πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό, πιο διαφανές γιατί έχει τρομακτικά προβλήματα το σύστημα. Υπάρχει μια χαοτική κατάσταση μέσα στο σύστημα... Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας επικουρικής ασφάλισης και ο τρίτος είναι ο ιδιωτικός πυλώνας ο οποίος υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει απλά πρέπει να ενισχύσουμε με κίνητρα θεσμικά τον ιδιωτικό πυλώνα έτσι ώστε να διευρύνει το μέγεθός του στην αγορά εργασίας, να ενισχύσει την παρουσία του και αυτό θα δώσει πλούτο στην οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού μας συστήματος δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη χρηματοδότησή του. Είναι υποχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού να ενισχύει τις εισφορές τις οποίες εισπράττονται και να αποδίδει τις συντάξεις στη βάση του υπολογισμού όπως αυτές προσδιορίζονται. Ποτέ δεν υπήρξε κίνδυνος μη καταβολής των συντάξεων και ποτέ δεν θα υπάρξει.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις συντάξεις

Τα λεφτά των 12 δισ. δεν υπάρχουν όμως εννοείται ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και πρέπει να βρει τρόπο το κράτος να αποδώσει δικαιοσύνη σε ότι απόφαση δικαστική βγει η οποία εκκρεμεί ακόμα και την περιμένουμε.

Δεν μπορεί να είναι στρατηγική επιλογή να δίνεις επιδόματα, αντίθετα στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Δηλαδή να διαμορφώνεις θέσεις εργασίας, να δημιουργείς πλούτο και αυτό το προϊόν να το γεύονται οι πολίτες.
Αναφορικά με τη 13η σύνταξη

13η σύνταξη δεν υπάρχει, αυτό το οποίο δόθηκε ως επιπλέον στους συνταξιούχους θα το πάρουν πολλαπλάσια οι συνταξιούχοι. Δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ για κανέναν, αντίθετα μέσα από την εισοδηματική πολιτική, τη μείωση της φορολογίας του πρώτου κλιμακίου στο 9% μέχρι τις  10χιλιάδες, μέσα από την κατάργηση του αφορολογήτου που από 01/01/20 θα χάσουν οι συνταξιούχοι μια σύνταξη, οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους.    

Για τις 120 δόσεις

Οι 120 δόσεις είναι επιβεβλημένες και αναγκαίες όσο ποτέ γιατί η ανάγκη της οικονομίας έτσι όπως διαμορφώθηκε τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων.