Skip to main content

Βρούτσης: Αποζημίωση 800 ευρώ στους επιστήμονες τον Μάιο

Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζομένους και για επιχειρήσεις, για όλη την κοινωνία, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Την τέταρτη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζομένους και για επιχειρήσεις, για όλη την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τα εξής:

1. Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες -στοιχεία αιτήσεων για μείωση έως 40% του επαγγελματικού μισθώματος και δήλωση εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως 31/3. Εώς τώρα έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 230.000 επιχειρήσεις.

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζομένους, ώστε να συμπληρώσουν και οι εργαζόμενοι τόσο για τη μείωση του μισθώματος, αλλά και για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Από σήμερα υπάρχει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμπλουτισμένη πλατφόρμα με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα μέτρα στήριξης.

«Καλώ επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση να εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και να υποβάλουν νέο έντυπο ώστε να απολαύσουν το μέτρο μείωσης ενοικίων», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

2. Από 6/4 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν στο σχετικό έντυπο που θα βρουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Και γι' αυτούς ισχύει η ρήτρα μη-απόλυσης προσωπικού.

3. Όσον αφορά τη στήριξη των ειδικών επιστημόνων, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση 400 ευρώ εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα έως τα τέλη Απριλίου.

4. Όσον αφορά την αποζημίωση Μαϊου, εάν η κρίση συνεχισθεί, ο επιστημονικός κλάδος θα ενταχθεί στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

5. Για τις ασφαλιστικές εισφορές θα εκδοθεί σήμερα ΠΝΠ που θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου, και χρονική μετατόπιση των ασφαλιστικών εισφορών.

6. Για το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι η καταβολή του είναι διασφαλισμένη για όλους τους εργαζομένους, αλλά για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα δοθεί η χρονική δυνατότητα καταβολής δώρου μέχρι το καλοκαίρι. Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.

7. Σχετικά με τη στήριξη ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας, ο κ. Βρούτσης ανακοινωσε την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και προγράμματα για 100.000 ανέργους εντός του Απριλίου.

Παράλληλα για πρώτη φορά οι άνεργοι θα έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής στο μητρώο του ΟΑΕΔ.