Skip to main content

Wall Street: Κέρδη 115 μονάδων για Dow Jones-Φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Στα κέρδη του Dow Jones συνέβαλε περισσότερο η UnitedHealth - Οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο λόγω δασμών Τραμπ.

Ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους με μικτά πρόσημα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να βρίσκει στήριξη στην ανακοίνωση σειράς ισχυρών οικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά τους S&P και Nasdaq να δέχονται πιέσεις καθώς επιμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την προστατευτική στάση του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι φόβοι συνέβαλαν καθοριστικά στο να τερματίσουν χθες οι δείκτες σε αρνητικό έδαφος, με τον Dow Jones μάλιστα να χάνει 250 μονάδες, μετά και τις νέες πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.

Στο ταμπλό της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,47% ή 115,54 μονάδες στις 24.873,66 μονάδες, ο S&P έχασε 0,08% ή 2,15 μονάδες στις 2.747,33 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,20% ή 15,07 μονάδων στις 7.481,74 μονάδες.

Στα κέρδη του Dow Jones συνέβαλε περισσότερο η UnitedHealth.

Μάλιστα, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο άλλες χώρες να απαντήσουν με αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.

Πάντως, σήμερα τα μάκρο που ανακοινώθηκαν δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει υγιής.

Ειδικότερα, οι απολύσεις σημείωσαν ελαφρά υποχώρηση την προηγούμενη εβδομάδα όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, που παραμένουν κοντά στα χαμηλά 50ετίας. Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου, μειώθηκαν κατά 4.000, στις 226.000, τη στιγμή που οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν ότι ο αριθμός θα διαμορφωθεί στις 228.000 αιτήσεις.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, παρά την πρώτη υποχώρηση των τιμών στις εισαγωγές καυσίμων σε διάστημα άνω των έξι μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,4% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση 0,2% το Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 3,5%.

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα τον Μάρτιο, όπως έδειξαν δύο διαφορετικές έρευνες της Federal Reserve. Ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed υποχώρησε στο 22,3 τον Μάρτιο από 25,8 το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο 23.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Empire State για την περιοχή της Νέας Υόρκης, σκαρφάλωσε στο 22,5 τον Μάρτιο από 13,1 το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Οι αναλυτές περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 15.