Skip to main content

World Athletics: Eιδικό ταμείο για την υποστήριξη αθλητών

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σ. Κόε δήλωσε ότι το ταμείο θα αξιοποιηθεί για να βοηθήσει όλους όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω κορωνοϊού.

Ένα ταμείο με αρχικά διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 500.000 δολαρίων δημιούργησαν η World Athletics, μαζί με το Διεθνές Ίδρυμα Αθλητισμού (IAF) για να υποστηρίξουν επαγγελματίες αθλητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος προεδρεύει επίσης της IAF, δήλωσε ότι το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους αθλητές που έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους το τελευταίο διάστημα λόγω αναβολής ή ακύρωσης των αγώνων διεθνώς.

Το Διεθνές Ίδρυμα Αθλητισμού, που ιδρύθηκε το 1986 για να υποστηρίξει φιλανθρωπικούς σκοπούς που αφορούν τον αθλητισμό, υπό την επίτιμη προεδρία του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, έχει διαθέσει πόρους από τους προϋπολογισμούς του για το 2020 και το 2021 για να βοηθήσει αθλητές που έχουν ανάγκη μέσω αυτής της διαδικασίας.

Ο Κόε θα προεδρεύει μιας ειδικής πολυ-περιφερειακής ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των αιτήσεων συνδρομής, οι οποίες θα υποβληθούν μέσω των έξι συνομοσπονδιών μελών της WA.

Στα μέλη της ομάδας εργασίας περιλαμβάνεται και η Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, καθώς και ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 1.500μ Χικάμ Ελ Γκερούζ μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της WA και άλλοι.

Η ομάδα εργασίας θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσει τη διαδικασία απονομής και διανομής επιχορηγήσεων σε μεμονωμένους αθλητές και να εξετάσει άλλους τρόπους συγκέντρωσης πρόσθετων πόρων για το ταμείο.

Ο Κόε είπε ότι είναι σημαντικό ο χώρος του στίβου να υποστηρίζει τους αθλητές του που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στις τρέχουσες συνθήκες. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Χικάμ που μας έφερε αυτήν την ιδέα και τον πρίγκιπα Αλβέρτο για την ισχυρή υποστήριξή του σε αυτό το έργο.

Είμαι σε συνεχή επαφή με αθλητές σε όλο τον κόσμο και γνωρίζω ότι πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως συνέπεια του τερματισμού των περισσότερων διεθνών αθλητικών αγώνων τους τελευταίους δύο μήνες», είπε ο Βρετανός παράγοντας.

Και πρόσθεσε: «Οι επαγγελματίες αθλητές μας βασίζονται στα χρηματικά έπαθλα ως μέρος του εισοδήματός τους και έχουμε επίγνωση ότι η αγωνιστική σεζόν μας, τόσο στα αγωνίσματα στίβου όσο και στο δρόμο, επηρεάζεται σοβαρά από την πανδημία.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε τουλάχιστον κάποιους αγώνες αργότερα φέτος, αλλά εν τω μεταξύ θα προσπαθήσουμε επίσης, μέσω αυτού του ταμείου και πρόσθετων χρημάτων που σκοπεύουμε να αναζητήσουμε μέσω των φίλων του αθλήματός μας, για να βοηθήσουμε όσους αθλητές μπορούμε».

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ τόνισε: «Δημιούργησα πριν από περισσότερα από 35 χρόνια το Ίδρυμα Διεθνούς Αθλητισμού με τον αείμνηστο Πρίμο Νεμπιόλο για να ενθαρρύνω και να προωθήσω τον αθλητισμό και να χορηγήσω οικονομική βοήθεια σε αθλητικές ομοσπονδίες και τους πιο άξιους αθλητές.

Από την ίδρυσή του το Ίδρυμα έχει διανείμει για αυτά σκοπούς άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Είμαι χαρούμενος που μπορούμε να διαθέσουμε τους πόρους μας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των αθλητών που υποφέρουν οικονομικά αυτή τη στιγμή.

Ελπίζουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει αυτούς τους αθλητές να προετοιμαστούν για τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου έτους, για τη διατήρηση της προπόνησής τους, τη στήριξη των οικογενειών τους και ότι αυτό θα τους απαλλάξει από το άγχος σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές».

Ο εμπνευστής της ιδέας, Χικάμ Ελ Γκερούζ, επισήμανε: «Η πανδημία προκαλεί οικονομικό πόνο σε ανθρώπους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, και αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να ενώσουμε ως παγκόσμια κοινότητα τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Είμαι χαρούμενος που ο Σεμπ και η World Athletics αντέδρασαν τόσο θετικά στην πρότασή μου να δημιουργήσουμε ένα ταμείο για αθλητές και να το πετύχουμε με την υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Αθλητισμού.

Η αναστολή των αγώνων είχε τεράστιο αντίκτυπο σε πολλούς επαγγελματίες αθλητές επειδή δεν μπορούν να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκαμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε».