Skip to main content

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ σε ιρανική τράπεζα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα απέκρουσε τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της τράπεζας Bank Saderat.

Τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και ευρωπαίων εταίρων της τον περασμένο μήνα απέκρουσε η Ελλάδα και άσκησε βέτο σε απόφαση της ΕΕ για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, Bank Saderat, μεταδίδει η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς, Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού μέσου, η απόφαση ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφεραν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν έπειτα από την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «η κίνηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εντός του μηνός».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει δοσοληψίες με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και κάθε σχέση της Saderat και άλλων οργανισμών με την τρομοκρατία.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την κίνηση αυτή ακολούθησε και η ΕΕ το 2010.

Σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ήρθησαν οι περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η Saderat ήταν μία από τις μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών. Η Ουάσινγκτον διατηρεί τις κυρώσεις στην τράπεζα επ΄αόριστον.

Τι λένε διπλωμάτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το in.gr, υπενθύμιζαν ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παράνομες τις εν λόγω κυρώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα, τα στοιχεία ωστόσο που εδόθησαν αφορούσαν την προ του 2010 περίοδο, ήταν δηλαδή παλαιότερα από έξι χρόνια και δεν είχαν πλέον καμία ισχύ και επιπλέον υπήρχε η δικαστική απόφαση.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία ζήτησε απλώς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επικαλούμενη θέμα αρχής, αφού πρόκειται για την εφαρμογή μίας δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ένωσης και την οποία όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να σεβαστούν.