Skip to main content

WSJ: Ο ESM θα προτείνει μείωση χρέους 21,8% του ΑΕΠ

Επεκτάσεις λήξεων στα 32,5 έτη, ανταλλαγή των ομολόγων EFSF με νέα σταθερού επιτοκίου, νέα χρηματοδότηση σταθερού επιτοκίου και swaps

Εμπιστευτική πρόταση που έχει συγκροτήσει ο ESM θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 20% ως το 2016, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Το εξασέλιδο έγγραφο του ESM, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προβλέπει μέτρα που θα ληφθούν στο κοντινό μέλλον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας, το έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ως το 2060 τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης προέβλεπε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαίου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.

Το Μάιο, οι πιστωτές της Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς την επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων, το οποίο περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Τα μακροπρόθεσμα αυτά μέτρα – συμπεριλαμβανομένων επιμηκύνσεων στις ωριμάνσεις και ανώτατων ορίων στα επιτόκια – θα ληφθούν μόνο αν «είναι αναγκαίο». Η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.

Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα.

Η χαλάρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λάβει μέρος στη χρηματοδότηση της χώρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ πιέζει για βαθύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά η ευρωζώνη δεν έχει δείξει πρόθυμη να αποδεχτεί μια τέτοια λύση.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε μερικά από μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια.

Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.