Skip to main content

Χ. Καστανίδης: Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε έξι μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για τη διαφάνεια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα και του γγ του υπουργείου Γ. Δημήτραινα, ανακοίνωσε έξι μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για τη διαφάνεια.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι δημιουργείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικό γραφείο που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, την εξέλιξή τους και τις σχετικές αποφάσεις για σοβαρά αδικήματα, προκειμένου να παραδίδονται τα στοιχεία στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια».

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κυρωθεί η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμπληρωθεί ο νόμος 3213 του 2003 για το Πόθεν Έσχες.

Στον εν λόγω νόμο θα προστεθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δήμευση περιουσιακού στοιχείου, αν ο ελεγχόμενος υποβάλει εν γνώση του ανακριβή στοιχεία για τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων και των επικεφαλής των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες (off shores).

Ακόμα ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας.

Τέλος, είπε ότι θα εισηγηθεί σύντομα νομοσχέδιο για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς.

Το μέτρο αυτό θα αφορά όλα τα περιουσιακά εγκλήματα κατά του δημοσίου.