Skip to main content

Ξαφνικό πορτογαλικό «δώρο» στην ...Ελλάδα

Η επαναδιαπραγμάτευση των βασικών στόχων του Μνημονίου, που ετοιμάζει να ζητήσει η Πορτογαλία από την τρόικα, είναι «Θείο δώρο» για τη χώρα μας.

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει την εφαρμογή του δικού της Μνημονίου, η Πορτογαλία ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα επαναδιαπραγμάτευση των βασικών του στόχων. Ειδικά εκείνου που αναφέρεται στη μείωση του ελλείμματος, το οποίο δείχνει να ξεφεύγει κι εκεί (όπως κι εδώ). Κι όπως είναι φυσικό, στην Αθήνα παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, γιατί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ελεγκτές της Λισσαβόνας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η «δική μας» αντίδραση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με το νέο Μνημόνιο.

Αν δηλαδή η τρόικα της Πορτογαλίας φανεί ανεκτική και ελαστική, τότε θα ζητηθεί ανάλογη στάση κι από την αντίστοιχη «ελληνική», η οποία έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα με πολύ άγριες διαθέσεις. Το γεγονός, κατά συνέπεια, εκλαμβάνει πολύ κρίσιμες διαστάσεις, έστω κι αν παρακολουθείται από ελάχιστους, εξαιτίας του ειδικού περιεχομένου του. Οι πληροφορίες σχετικά με το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Λισσαβόνας, διέρρευσαν ήδη στον τοπικό Τύπο, ο οποίος χτες και σήμερα κάνει εκτενείς αναφορές στο θέμα. Κι όπως είναι φυσικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα αντιγράφουν λέξη προς λέξη τις εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται να σημειώνονται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Αρκεί, βεβαίως, το όπλο που δίνεται στη χώρα μας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, να αξιοποιηθεί σωστά.