Skip to main content

Ξαφνικό σκάλωμα στην ελληνική παραγγελία για γαλλικές φρεγάτες

Ποιο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στις συζητήσεις - Κρίσιμη η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου

Κάπου δείχνει να σκαλώνει η ελληνική παραγγελία στη Γαλλία για τις τέσσερις φρεγάτες τύπου «Μπελάρα». Πού; Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να διασφαλίσει, ακόμα τουλάχιστον, ότι θα δανείσει στην Ελλάδα τρεις παλιάς τεχνολογίας φρεγάτες, μέχρι την παράδοση των νέων.

Δεν μπορεί δηλαδή να καλύψει τα «κενά» που έχει η χώρα μας στη θάλασσα, από πλευράς πολεμικών ναυτικών μέσων, μέχρι το 2025, όταν θα αρχίσουν να παραδίνονται οι νέες φρεγάτες. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη και η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου. Διότι, κατά τη διάρκεια της, θα τεθούν επί τάπητος τα επιχειρησιακά αιτήματα, αλλά και οι ανάγκες και των δυο πλευρών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ούτως ή άλλως, οι Γάλλοι έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή. Πρωτίστως, μέσω της Total. Όπως γίνεται γνωστό τώρα, στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ο Ελληνας πρωθυπουργός στην σύντομη συνάντηση τους στο Παρίσι, διατυπώθηκε το εξής ερώτημα: «Θέλετε να αναλάβετε τις έρευνες και νοτιοανατολικά της Κρήτης;». Και τι του απάντησε ο Γάλλος; «Να το δούμε, γιατί όχι». Να σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη. Πώς έγινε; Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε στον CEO της Total, του ζήτησε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τον ενημέρωσε για το θέμα του τετ α τετ. Υπενθυμίζεται ότι η Total (με την αμερικανική ExxonMobil) έχει αναλάβει τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.