Skip to main content

Χαλαρώνει τα εργασιακά ο Λοβέρδος

Σε νέες αλλαγές στις διατάξεις για τον νέο Εργασιακό νόμο προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, με σημαντικότερες την υπερωριακή αμοιβή για το Σάββατο και το «μπλοκάκι».
Σε νέες αλλαγές στις διατάξεις για τον εργασιακό νόμο προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την είσοδο του ΔΝΤ. Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι η υπερωριακή αμοιβή για το Σάββατο και το «μπλοκάκι».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όσους απασχολούνται με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα χρειάζονται εννέα συνεχόμενους μήνες στον ίδιο εργοδότη αντί έξι μήνες.

Όσον αφορά στην υπερωριακή αμοιβή του Σαββάτου, ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε να μην καταβάλλεται προσαυξημένο το ημερομίσθιο κατά 50%, αλλά μόλις 30%, ενώ από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται οι εποχιακά απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές τοποθετήσεις του υπουργού ήταν προσαύξηση 100% για το Σάββατο.

Παράλληλα, στο άρθρο 21, που αφορά θέματα οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, προστίθεται ότι «το ειδικό κεφάλαιο του τέως ΟΑΠ-ΔΕΗ κατανέμεται κατά 76% υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατά 24% υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ για τους αντίστοιχους τομείς ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ».

Ακόμη, σύμφωνα με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε, οι τράπεζες θα ενταχθούν υποχρεωτικά στη σύναψη κλαδικών συμβάσεων. Τέλος, φρένο στην άσκοπη συνταγογράφηση που επιβαρύνει υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει ο κ. Λοβέρδος, καθώς αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που θα αντιμετωπίζουν οι γιατροί που δίνουν φάρμακα χωρίς λόγο.