Skip to main content

Χαμένος ο πόλεμος με τα κουνούπια στον Έβρο

Πιο έντονο από ποτέ αναμένεται να είναι φέτος το καλοκαίρι το πρόβλημα με τα κουνούπια στο νομό Έβρου, ενώ σε ορισμένες περιοχές εντοπίζονται κουνούπια με μέγεθος παλάμης.
Πιο έντονο από ποτέ αναμένεται να είναι φέτος το καλοκαίρι το πρόβλημα με τα κουνούπια στον νομό Έβρου. Χιλιάδες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ τα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, βρίσκονται κατά μήκος των παρέβριων περιοχών, με αποτέλεσμα τα κουνούπια, πιο νωρίς από ποτέ, να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Στην περιοχή των Φερών, μάλιστα, οι κάτοικοι εντόπισαν κουνούπια στο μέγεθος της παλάμης τους.

Τα σμήνη των κουνουπιών επισκέπτονται καθημερινά τους οικισμούς του δήμου Φερών και κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων, που δεν μπορούν να σταθούν ούτε λεπτό έξω από το σπίτι τους. Παράλληλα, θωρακίζουν τα νοικοκυριά τους με σήτες που να αποτρέπουν τα κουνούπια να εισέλθουν στο εσωτερικό των σπιτιών.

Πρόσφατα, το νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου αποφάσισε εν μέσω αντιδράσεων να εγκρίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον περιορισμό της όχλησης, ωστόσο ο «πόλεμος» με τα κουνούπια φέτος θεωρείται χαμένος.

Μάλιστα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που πρότεινε την ίδρυση κέντρου καταπολέμησης των κουνουπιών στα πρότυπα της νομαρχίας Σερρών. Ο επικεφαλής Στέφανος Σπάσης κατηγόρησε τον νομάρχη Νίκο Ζαμπουνίδη, γιατί αντί για εντομολόγο προσέλαβε βιολόγο και γιατί δεν έγιναν συστηματικοί ψεκασμοί τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό.