Skip to main content

Χαμηλά τα ποσοστά ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στη Θεσσαλία

Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τον πολίτη, καταδεικνύοντάς του τους τρόπους που μπορεί να ανακυκλώσει, αλλά και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η προσπάθειά του ευοδώνεται», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της «Α
Πριν από μερικά χρόνια μια ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο, μια οθόνη υπολογιστή  και άλλες συσκευές, όταν έβγαιναν εκτός λειτουργίας, αποτελούσαν απλά μέρος των καθημερινών σκουπιδιών ενός σπιτιού! Σήμερα οι «πεθαμένες» συσκευές αποτελούν υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν προς όφελος του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Από το 2005 μια εταιρία, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγών και οργανωμένων εταιριών ηλεκτρικών συσκευών δραστηριοποιήθηκε σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.».

Είναι εταιρεία μη επενδυτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αντικείμενό της είναι η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με τελικό στόχο την επαναδιοχέτευσή τους στην αγορά. Το 2008 η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει, να επεξεργαστεί και να ανακυκλώσει 47.141 τόνους «παροπλισμένων» ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο που είχε τεθεί. Όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός θα ξεπεραστεί και μάλιστα με σχετική ευκολία το 2009, καθώς ήδη έως τον Οκτώβριο ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 50.000 τόνοι (ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σύγκριση με πέρσι). Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο η μεγάλη αύξηση των σημείων συλλογής, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας με ακόμη περισσότερους δήμους της χώρας (456 έως σήμερα).

Ταυτόχρονα η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» αύξησε και τις συνεργασίες της με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών, ενώ ήδη συνεργάζεται και με εταιρείες για προσωρινή αποθήκευση και διασυνοριακή μεταφορά στο Βέλγιο, λαμπτήρων οικονομίας και φθορισμού. Για την καλύτερη και παραγωγικότερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» διαθέτει:
- 6 Κέντρα Ταξινόμησης
- 3 Κέντρα Προσωρινής Αποθήκευσης
- 8 Μονάδες Επεξεργασίας, κατανεμημένες χωροταξικά σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα λειτουργήσει μία επιπλέον μονάδα επεξεργασίας.

Εθνικός και κοινοτικός στόχος της εταιρίας για την Ελλάδα είναι να συλλέγει κατά μέσο όρο 4 κιλά Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε) οικιακής προέλευσης ανά κάτοικο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 44.000 τόνους ανά έτος. Η Θεσσαλία στο θέμα της ανακύκλωσης συσκευών παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος της «Ανακύκλωσης  Συσκευών Α.Ε.» είναι με  συνεχείς και συνεπείς προσπάθειες να προωθήσει το θέμα στην κοινωνία με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να δημιουργήσει συλλογική συνείδηση, πρώτα απ’ όλα στους φορείς που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια δηλαδή Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λιανοπωλητές εταιρείες - super market - εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, οργανισμούς κλπ. και στη συνέχεια να προσεγγίσει αποτελεσματικά το κοινό. Η HER S.A. στη Λάρισα λειτουργεί ως μονάδα επεξεργασίας και ως κέντρο ταξινόμησης και προσωρινής αποθήκευσης Α.Η.Η.Ε.

«Η ανακύκλωση συσκευών είναι μια εύκολη πρακτική που μπορεί να ενταχθεί στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όμως, για να επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, χρειάζεται συνεχής επένδυση στην ενημέρωση. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τον πολίτη, καταδεικνύοντας τους τρόπους που μπορεί να ανακυκλώσει, αλλά και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η προσπάθειά του ευοδώνεται, συλλέγοντας και αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες που προκύπτουν από τις παλιές του συσκευές», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.»,  Αλέξανδρος Αλούκος, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση της εταιρείας στη Λάρισα.