Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
x

ΞΑΝΑ ΣΤΑ «ΡΑΝΤΑΡ» ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κόστα επέστρεψε η τρόικα στη Λισαβόνα. Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου θα παραμείνει το τεχνικό κλιμάκιο.

Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Αντόνιου Κόστα, επέστρεψε η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα.

'Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, το σχέδιο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η τρόικα συνεχίζει να επισκέπτεται τη χώρα δύο φορές τον χρόνο και θα δίνει το παρών μέχρι το 2035, δηλαδή μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στη Λισαβόνα.

Το τεχνικό κλιμάκιο, που θα παραμείνει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου στη χώρα, θα εξετάσει τον προϋπολογισμό του 2016 που έχει υποβάλει η Πορτογαλία στις Βρυξέλλες. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη έχουν χαρακτηριστεί "μη ρεαλιστικές" από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody's.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού καθυστέρησε λόγω της διεξαγωγής των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου. Για το 2016 η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,1%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν ότι θα είναι μικρότερη, στο 1,7%. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της άρσης ορισμένων μέτρων λιτότητας που εφάρμοζε από το 2011 η προηγούμενη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος, από 4,5% που ήταν το 2015.

Η κυβέρνηση υπό την στήριξη των συμμάχων της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει αναθεωρήσει ορισμένα μέτρα, για παράδειγμα κατήργησε τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ελάφρυνε έναν πρόσθετο φόρο εισοδήματος και αναπροσάρμοσε τις κοινωνικές παροχές, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στο 1,01 δισ. ευρώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ