Skip to main content

Ξανά στη Θεσσαλονίκη η Φώφη για το συνέδριο–αγγαρεία

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα γίνει στην Αθήνα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται το πλέον αδιάφορο στην 45ετή ιστορία του άλλοτε κραταιού κόμματος.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το προσεχές σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα με τις σχετικές ψηφοφορίες οι οποίες αναμένεται να έχουν τυπικό και μόνο χαρακτήρα.

Το συνέδριο αυτό θα είναι μετά βεβαιότητας το πλέον αδιάφορο στην 45ετή ιστορία του άλλοτε κραταιού κόμματος κι αυτό γιατί δεν διακυβεύεται τίποτε ουσιαστικό σε αυτό το διήμερο. Ούτε η φυσιογνωμία του κόμματος, ούτε το περιεχόμενο της πολιτικής του, ενώ δεν θα υπάρξει εκλογή οργάνων και φυσικά δεν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο συγκαλείται είναι για να υπάρξει μια τυπική ανανέωση της θητείας της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η θητεία της έληξε τυπικά τον περασμένο Ιούνιο κι αυτό αποτελεί ένα είδος εκκρεμότητας, η ύπαρξη της οποίας φαίνεται να επιτρέπει σε ορισμένους (π.χ. Γερουλάνος) να θέτουν, εμμέσως ή αμέσως, ζήτημα ηγεσίας.

Η θητεία της Φώφης δεν πρόκειται να ανανεωθεί μέσω κάποιας απ’ ευθείας ψηφοφορίας. Εκείνο που θα γίνει είναι μια μικρή τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος σύμφωνα με την οποία, εφόσον ο/η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (όπως συμβαίνει τώρα) τότε θεωρείται αυτομάτως ότι το πρόσωπο αυτό θα ηγείται και του ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένης της απουσίας διακυβεύματος το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν και πόσοι θα αποφασίσουν να θυσιάσουν το σαββατοκύριακό τους για να συμμετάσχουν σε μια κομματική διαδικασία χωρίς νόημα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος το μακρινό 2015 καθώς και όσοι, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον συντονιστή Νίκο Κριθαρίδη, αυτοί ανέρχονται σε 240. Τώρα, πόσοι απ’ αυτούς θα κάνουν τον κόπο να πάνε στην Αθήνα θα φανεί ως αύριο Τρίτη οπότε και θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να κλειστούν λεωφορεία για την κάθοδό τους, αλλά και ξενοδοχεία.

«Είμαι περίεργος να δω εάν 240 άτομα μπορούν να χωρέσουν σε ένα λεωφορείο» αναφέρει χαριτολογώντας έμπειρο στέλεχος του κόμματος θέλοντας να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την πλήρη απουσία ενδιαφέροντος από τα στελέχη και προβλέποντας ότι δεν θα είναι ούτε πενήντα αυτοί οι οποίοι θα κάνουν τον κόπο να πάνε στο συνέδριο.

Πάντως, με αφορμή το συνέδριο, η Φώφη θα βρεθεί μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί θα επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά και το απόγευμα, στις 5 θα κάνει ομιλία στο Grand Hotel.