Skip to main content

Ξανά στην επιφάνεια της γης οι μεταλλωρύχοι της Χιλής

Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο για την αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χιλή. Οι πρώτοι από τους παγιδευμένους επί δύο μήνες μεταλλωρύχους έχουν φθάσει στ
Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο για την αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χιλή. Οι πρώτοι πέντε από τους 33 παγιδευμένους επί δύο μήνες μεταλλωρύχους στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα έχουν φθάσει στην επιφάνεια της γης.

Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.

Οι διασώστες, οι συγγενείς και οι φίλοι των μεταλλωρύχων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, καθώς ο 31χρονος Φλορένσιο Αβάλος έφτασε στην επιφάνεια με τη βοήθεια μεταλλικού κλωβού, δείχνοντας υγιής και δυνατός, στις 00.10 τοπική ώρα (06.10 ώρα Ελλάδας). Τον αγκάλιασαν οι συγγενείς του και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα.

Ο Φλορένσιο Αβάλος, ήταν αυτός που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδόσεις. Τρίτος ήταν ο Χάν Ιλάνες, πρώην στρατιωτικός 52 ετών, ο οποίος βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.

Αμέσως μετά οδηγήθηκε σε υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί στον καταυλισμό, όπως και οι δύο συνάδελφοί του που έφτασαν στην επιφάνεια πριν από εκείνον.

Η διαδικασία μέχρι να φτάσει και ο τρίτος μεταλλωρύχος στην επιφάνεια της γης κράτησε 15 λεπτά. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Τέταρτος στη σειρά ο μόνος μη Χιλιάνος, Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι.

Στην ομιλία του μετά τη διάσωση του πρώτου μεταλλωρύχου ο πρόεδρος Πινέρα χαρακτήρισε θαύμα τη διάσωση και ευχαρίστησε τους ειδικούς που βοήθησαν στην επιχείρηση. Αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε πρόσφατα τη χώρα, είπε ότι οι μεταλλωρύχοι έδειξαν ότι «όταν η Χιλή είναι ενωμένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά».

«Αυτή η χώρα δείχνει την πραγματική της ψυχή, δείχνει αυτό που είναι ικανή να καταφέρει, όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.

Πέμπτος ήταν ο 19χρονος μεταλλωρύχος, Τζίμι Σάντσες, ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή.

Ο Σάντσες, ο οποίος έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορείο.

Διασώστες κατέβηκαν στους μεταλλωρύχους

Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά, για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία. Χρειάστηκαν 17 λεπτά, για να κατέβει με το θαλαμίσκο, ενώ οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι. Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο, εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ΄ εαυτή του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά, αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι, για να ανέβουν όλοι, θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο και εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε «η πίστη κίνησε βουνά».

Τελευταία ενημέρωση: 10:25