Skip to main content

Ξάνθη: Γιατροί κράτησαν στη ζωή 45χρονο κάνοντάς του ΚΑΡΠΑ για 50 λεπτά μέσα σε ασθενοφόρο

Δύο γιατροί και τρεις νοσηλεύτριες στο Κ.Υ. Αβδήρων δεν εγκατέλειψαν δευτερόλεπτο την προσπάθειά τους να σώσουν έναν 45χρονο άνδρα.

Η πιο αισιόδοξη είδηση των ημερών έρχεται από τα Άβδηρα της Ξάνθης!

Σε μια εποχή που οι επιθέσεις, οι ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες και γενικά το κακό έχει παγιωθεί στην καθημερινότητά μας, μια χούφτα γιατρών και νοσηλευτών από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων έδωσαν τη μάχη της ζωής τους και αδιαφορώντας για κάθε εγχειρίδιο και κανονισμούς, πραγματοποίησαν επί 50 ολόκληρα λεπτά ΚΑΡΠΑ επιστρέφοντας στη ζωή έναν 45χρονο που είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς!

Όλα έγιναν όταν την περασμένη Τρίτη, όταν ένας 45χρονος ένιωσε έντονη δυσφορία και κάλεσε το 166 προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έφτασε στο σπίτι του αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο 45χρονος αντιμετωπίζει οξύ επεισόδιο με την καρδιά του και αμέσως βάσει την κλινικής εικόνας του σπεύδουν στο κοντινότερο σημείο όπου μπορούν οι γιατροί να του προσφέρουν βοήθεια. Πράγματι το ασθενοφόρο έφτασε σε χρόνο ρεκόρ στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων.

Εκεί οι γιατροί και οι νοσηλευτές αρχίζουν να δίνουν τη μάχη για να τον σταθεροποιήσουν και να τον στείλουν στο νοσοκομείο Ξάνθης όπως είπε στη Voria.gr η Διευθύντρια του Κ.Υ. Μάρθα Ανδρέου.

«Αντιμετωπίζουμε ανακοπές αλλά αυτό ήταν συγκλονιστικό, ειδικά όλο αυτό που έγινε. Είναι ένας νέος άνδρας 45 ετών ο οποίος ένιωσε ένα προκάρδιο άλγος πολύ άσχημο και κάλεσε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει. Φυσικά το ΕΚΑΒ πάντα πηγαίνει στην πιο κοντινή μονάδα όταν έχει τέτοια επείγοντα περιστατικά και το Κέντρο Υγείας μας είναι κοντά στο χωριό του. Οπότε με το που τον κατέβασαν από το ασθενοφόρο και μπήκε μέσα στο Κ.Υ. αμέσως έγιναν τα δέοντα όπως το καρδιογράφημα που έδειξε ένα πολύ βαρύ και εκτεταμένο έμφραγμα και έγινε η άμεση αντιμετώπιση ώστε να μπορέσει να διακομισθεί συνοδεία γιατρού στο νοσοκομείο Ξάνθης» είπε η κα Ανδρέου.

Έπαθε ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο πριν διακομισθεί στην Ξάνθη

Έως εκείνη την στιγμή ο 45χρονος είχε τις αισθήσεις του, πονούσε πολύ στο στήθος ενώ ήδη οι γιατροί του Κ.Υ. μετά και το καρδιογράφημα που έδειξε το έμφραγμα, του έχουν δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τον ετοιμάζουν για τη διακομιδή.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ τον τοποθετούν με το φορείο στο ασθενοφόρο προκειμένου συνοδεία γιατρού να διακομισθεί στο νοσοκομείο Ξάνθης όμως πριν προλάβει ο οδηγός του ασθενοφόρου να βάλει μπρος τη μηχανή και να ξεκινήσει τη διακομιδή «ο 45χρονος έπαθε ανακοπή».

Μέσα στην ατυχία του ο 45χρονος είναι τυχερός γιατί το ασθενοφόρο δεν είχε φύγει και βρισκόταν ακόμα στο Κέντρο Υγείας.

Αμέσως εκ νέου πέφτουν πάνω του οι γιατροί Γιώργος Αμαξόπουλος και Θεόδωρος Παπαδόπουλος καθώς και οι νοσηλεύτριες Γεωργία Αναφορίδου, Ιωάννα Μπαρούτη και Μαρία Μπαλέστραβου και κάνουν ΚΑΡΠΑ στον 45χρονο.

«Του έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 20-25 λεπτά μέσα στο ασθενοφόρο, κάποια στιγμή τον διασωληνώνουν, του δίνονται όλα τα φάρμακα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μετά φεύγει το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο και συνεχίζουν να του κάνουν ΚΑΡΠΑ. Αυτή η διαδικασία της ΚΑΡΠΑ συνεχίζεται για άλλη τόση ώρα μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο. Συνολικά γινόταν ΚΑΡΠΑ για 50 λεπτά» είπε στη Voria.gr η διευθύντρια του Κ.Υ. Αβδήρων.

Η μάχη των γιατρών με τον... Χάρο ήταν τιτάνια! Όμως δεν σταμάτησαν ούτε δευτερόλεπτο να του κάνουν μαλάξεις στο στήθος, να του βάζουν τον απινιδωτή να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διέθεταν προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η σταματημένη καρδιά του 45χρονου.

Ο συνηθισμένος χρόνος διάρκειας της ΚΑΡΠΑ όπως ανέφερε η κα Ανδρέου είναι περίπου 20 λεπτά όμως η θέληση και το πείσμα των γιατρών να μην χάσουν τον άνδρα που λίγα λεπτά πριν πάθει την ανακοπή είχε τις αισθήσεις του και συνομιλούσε μαζί τους δεν τους επέτρεψε να τον εγκαταλείψουν και συνέχισαν ασταμάτητα τη μάχη με όσα μέσα είχαν καταφέρνοντας τελικά να τον επιστρέψουν στη ζωή.

«Συνέχισαν την ΚΑΡΠΑ ασταμάτητα και όταν πια μπήκαν μέσα στο νοσοκομείο της Ξάνθης μετά από λίγο ο ασθενής ανάνηψε. Μετά από 50 λεπτά προσπάθειας γιατρών και διασωστών ευτυχώς ανάνηψε, και ας το πω απλά ο 45χρονος ζωντάνεψε» είπε η κα Ανδρέου.

Ο 45χρονος αμέσως μετά την ανάνηψη του δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο Ξάνθης αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης «όπου του έγινε κατευθείαν αγγειοπλαστική, ανοίχτηκε το αγγείο και ο ασθενής είναι πλέον καλά και θα τα πάει πολύ καλά».

Η ευτυχία των γιατρών και των νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων που κατάφεραν να κρατήσουν στην ζωή τον 45χρονο είναι τεράστια.

«Δούλεψε η αλυσίδα ζωής! Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όλα μαζί. Δηλαδή ήρθε το ΕΚΑΒ, ο ασθενής αντιμετωπίστηκε στο ΚΥ σωστά από εκεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης και μετά στην Αλεξανδρούπολη και ο άνθρωπος τώρα είναι καλά» είπε η διευθύντρια.

Χαρά για τον ασθενή και βαθιά ικανοποίηση για την λειτουργία του Κ.Υ. δήλωσε στη Voria.gr η υποδιοίκητρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζόπουλου.

«Είναι βαθιά η ικανοποίηση και έτσι επιβεβαιώνεται ο ισχυρός ρόλος που έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βλέπουμε ότι η ενδυνάμωση και η στήριξη όλων αυτών των δομών λειτουργούν προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας» ανέφερε.