Skip to main content

Ξάνθη: Οικογένεια με αυτιστικό παιδί απειλείται με έξωση

Με έξωση απειλείται μια οικογένεια με ένα 16χρονο αγόρι με αυτισμό που ζει επί χρόνια στα Πηγάδια της Ξάνθης. Η παρέμβαση του δημάρχου.

Με έξωση απειλείται οικογένεια με αυτιστικό παιδί, που ζει στα Πηγάδια της Ξάνθης μετά από παράπονα που εξέφρασαν γείτονες στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

«Η κατάσταση που βιώνει η οικογένεια μου είναι απαράδεκτη, είναι ένας αγώνας που τον βιώνεις κάθε μέρα κι αντί να έχεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν τους βρίσκεις απέναντι σου...Οι ιδιοκτήτες με μισή καρδιά μας είπαν να βρεθεί μια λύση ποια είναι η λύση να πάμε να μείνουμε άλλου. Το κράτος είναι ανύπαρκτο για οικογένειες σαν τη δική μου δεν έχει έρθει ποτέ στο σπίτι ψυχολόγος η κοινωνική λειτουργός να μας στηρίξει», τόνισε μιλώντας στον Ant1 ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, πατέρας του 16χρονου αγοριού με αυτισμός.

Εδώ και επτά χρόνια o Θανάσης ζει με τους γονείς του στα Πηγάδια της Ξάνθης. 

«Τα άτομα με αυτισμό έχουν τα θέματα τους μερικές κραυγές μπορεί να κάνουν φασαρία. Αυτή η κατάσταση έχει ενοχλήσει ορισμένους; την κοινωνία; το χωριό; Έχουμε στεναχωρεθεί αφάνταστα εμένα μου έχουν κοπεί τα πόδια...έχουν υπάρξει και άνθρωποι που μας έχουν βοηθήσει δεν έχω παράπονα...το αποτέλεσμα είναι ότι μας ζήτησαν να βρούμε άλλου να μείνουμε», υπογραμμίζει ο κ. Ευαγγέλου.

Η αλλαγή περιβάλλοντος όπως λέει ο πατέρας του 16χρονου, μπορεί να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού, που έχει μάθει να ζει στο χωριό.

«Τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι εύκολο να αλλάζουν περιβάλλον, δεν όπως αλλά παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα να μετακινηθούν...Μπορώ να πάω να μείνω άλλου αλλά όχι να με πιέζουν με τέτοιο τρόπο και δεν μπορώ για τον Θανάση να πηγαίνω από το ένα σπίτι στο άλλο...αυτό που μας συμβαίνει τώρα είναι η δεύτερη φορά η πρώτη ήταν σε ένα διαμέρισμα στην Ξάνθη όταν ο Θανάσης ήταν στο νηπιαγωγείο», προσθέτει ο πατέρας του 16χρονου.

Η αντίδραση του δημάρχου

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του θέματος, θέση πήρε ο δήμαρχος της περιοχής. 

«Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και είμαστε κοντά ώστε να βρεθεί μια λύση. Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. 07.06/2020) θα συναντηθώ και με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι μετά την έκταση που πήρε το θέμα, είναι εναντίον στην απόφαση του ιδιοκτήτη και στο να απομακρυνθεί η οικογένεια από το χωριό. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν κάτι γι’ αυτό και είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό της οικογένειας. Εγώ προσωπικά συναντήθηκα με την μητέρα του παιδιού την περασμένη Τετάρτη (05.06.2020) και μιλήσαμε για αρκετή ώρα καθώς ο δήμος δεν σκοπεύει να αφήσει το θέμα έτσι”, αναφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, όπως μεταδίδουν τα Νέα.

Και συμπληρώνει ότι «αύριο (σ.σ. 08.06.2020) ή την Τρίτη (σ.σ. 09.06.2020) στο σπίτι τους θα βρεθεί κοινωνική λειτουργός ώστε να δει το παιδί και να βοηθήσει όσο μπορεί την κατάσταση. Η οικογένεια ζει στη Πηγάδια εδώ και πέντε χρόνια και ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ο 16χρονος πηγαίνει σε ειδικό σχολείο απλά σύμφωνα με τα αυτά που λέγονται τώρα την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστά τα σχολείο έτυχε να εμφανίσει μια κάπως διαφορετική συμπεριφορά, αυτό δεν σημαίνει πως από την μια μέρα στην άλλη του αλλάζουμε τι ζωή, αντιθέτως θα πρέπει να τον βοηθήσουμε και να του συμπαρασταθούμε», καταλήγει ο δήμαρχος. 

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια απάντηση στην καταγγελία, η οποία κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.