Skip to main content

«Ξανθιά Κοντολίζα η Χίλαρι Κλίντον», σχολιάζει ο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ειρωνεύτηκε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζοντας την μια «ξανθιά» εκδοχή της προκατόχου της.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ειρωνεύτηκε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας την μια «ξανθιά» εκδοχή της προκατόχου της, ενώ δήλωσε ότι η διπλωματική ένταση με την Ισπανία όσον αφορά τις κατηγορίες περί σχέσεων του Καράκας με αντάρτικα κινήματα τέλειωσε.

Στην διάρκεια της περιοδείας της στη Λατινική Αμερική αυτήν την εβδομάδα η Κλίντον υποστήριξε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι των χωρών της περιφέρειας συμβάλλουν να αμβλυνθούν οι επικρίσεις των ΗΠΑ από αριστερούς πολιτικούς ηγέτες όπως ο Τσάβες.

«Για μένα είναι σαν την Κοντολίζα Ράις, μια ξανθιά Κοντολίζα», απάντησε εμμέσως ο Τσάβες μιλώντας στο Καράκας, αναφερόμενος στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί Τζορτζ Ου. Μπους.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κλίντον στη Βραζιλία, ο Τσάβες σημείωσε ότι η νέα επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ αποδεικνύεται εξ ίσου επιθετική με την προκάτοχό της. «Έρχεται στη Βραζιλία και μας προκαλεί, προσπαθεί να μας διχάσει με τ΄ αδέλφια μας», είπε.

Πάντως, αφού εξαπέλυσε ως συνήθως φραστικά πυρά εναντίον της Ουάσινγκτον, ο Τσάβες υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση έναντι της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο προκάλεσε την οργή του Τσάβες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, απαιτώντας εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες Ισπανού δικαστή ότι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας «βοήθησαν» μέλη του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος ETA και της αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας FARC να σχεδιάσουν την διεξαγωγή επιθέσεων σε Ισπανικό έδαφος.

Όμως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε, μετά από συνομιλία του με τον Ισπανό ΥΠΕΞ Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ότι τον ικανοποιεί το γεγονός πως πλέον η Μαδρίτη απλώς ζητά πληροφορίες και δεν διατυπώνει κατηγορίες.

«Η απάντηση της Ισπανικής κυβέρνησης ήταν αποδεκτή», είπε ο Τσάβες, εξαίροντας την «ωριμότητα» των Θαπατέρο-Μορατίνος κι επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ανακίνηση της υπόθεσης στην «φασιστική δεξιά» της Ευρώπης.