Skip to main content

Ξανθός από Θεσσαλονίκη: Καταστροφική η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή πρέπει... χθες να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καταστροφική χαρακτήρισε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη.

Πρώτος σταθμός του πρώην υπουργού Υγείας ήταν το νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου επισκέφτηκε κλινικές και συνομίλησε με εργαζόμενους. «Όποιος έχει μία στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και τους ανθρώπους του καταλαβαίνει ότι αυτή η διαχείριση που έχει γίνει από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας είναι καταστροφική. Το ΕΣΥ είναι τελείως αποδιοργανωμένο. Υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα στις δομές και της πρωτοβάθμιας και τις νοσοκομειακές. Το προσωπικό το οποίο συνεχίζει να δίνει τη μάχη στη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι πολύ λιγότερο, πολύ πιο κουρασμένο, πολύ πιο απογοητευμένο κυρίως γιατί δεν βλέπει προοπτική. Η προοπτική που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι οι δημόσιες δομές να συρρικνώνονται και να δίνουμε χώρο σε ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα καλύπτουν υποτίθεται τα κενά του ΕΣΥ. Νομίζω ότι σήμερα το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι του Παπανικολάου αυτό το οποίο λένε είναι ότι "δεν αντέχουμε άλλο". Χρειάζονται άμεσα μέτρα άμεσης παρέμβασης, η οποία θα αλλάξει συνολικά την εικόνα στο σύστημα υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως η βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ότι πρέπει να μπορέσει να εξαλείψει τις ανισότητες στην υγεία, να μειώσει επιβαρύνσεις των πολιτών και να καλύψει τις νέες ανάγκες με καθολικό και ισότιμο τρόπο και νέους πόρους. Όπως είπε, πρέπει να διασφαλιστεί η αυτόματη πλήρωση των κενών που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις, να υπάρξει συνταγματικά και νομοθετικά τεκμηριωμένη παρέμβαση για τη μόνιμη παραμονή όσων απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας στα δημόσια νοσομεία και να επιστρέψουν άμεσα όσοι βρίσκονται σε αναστολή. «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή πρέπει χθες να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν την πολυτέλεια να στερείται τις υπηρεσίες έμπειρου προσωπικού σε μία φάση παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης. Είναι κοινωνική αγριότητα αυτό που γίνεται. Είναι ένας ωμός τιμωρητισμός που δεν έχει πια καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση με τον μέσο όρο δαπανών για την υγεία στην Ευρώπη και ένα αναπτυξιακό πλάνο για το δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορέσει να καλύψει τις νέες ανάγκες που έχουν έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας, «όπως είναι η ανάγκη του οικογενειακού γιατρού και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ανάγκη της κατ' οίκον παρακολούθησης ασθενών, η ανάγκη των κινητών μονάδων που έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν πληθυσμούς με δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης στις δημόσιες δομές, η επείγουσα ιατρική, τα εξειδικευμένα τμήματα, οι κλινικές λοιμώξεων, οι ΜΕΘ, τα χειρουργεία που σήμερα έχουν οριζόντιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, οι δομές αποθεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες είναι πολύ ασθενικές, η οδοντιατρική φροντίδα που είναι πολύ ελλιπής σήμερα».

Για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η κοινωνία πληρώνει το τίμημα της πρόωρης χαλάρωσης των όποιων μέτρων δημόσιας υγείας υπήρχαν. «Έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση για αυτήν την εξέλιξη. Έδωσε το λάθος σήμα και μια κουρασμένη κοινωνία πήρε αυτό το σήμα και το πολλαπλασίασε. Σήμερα έχει καταργηθεί στην πράξη οποιοσδήποτε έλεγχος, υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά στον ελληνικό πληθυσμό, υπάρχει υποδήλωση και υποκαταγραφή κρουσμάτων, υπάρχει αυξητική τάση και των εισαγωγών και των προσελεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και νομίζω το κυριότερο και αυτό που προκαλεί αυτές τις μέρες είναι ότι γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος παρουσίασης των επιδημιολογικών δεικτών και δεδομένων. Τα παρουσιάζει ανά εβδομάδα κάνοντας αναγωγή ανά εκατομμύριο πληθυσμού, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο διαχειρίσιμα τα στοιχεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι κυβέρνηση σε όλους τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας τα έχει πάει εξαιρετικά χάλια. Είμαστε δυστυχώς στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης και σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και σε ό,τι αφορά τους επιπλέον θανάτους που καταγράφονται σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους και σε ό,τι αφορά την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στην υπόλοιπη νοσηρότητα, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αυτό που λέμε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, που έχουν τριπλασιαστεί μέσα στην πανδημία κι αυτό είναι ο πιο σκληρός δείκτης αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας», τόνισε.

Σε ερώτηση για την έλλειψη αναισθησιολόγων ο κ. Ξανθός είπε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άγονων προκηρύξεων χρειάζεται ένα νέο πλέγμα κινήτρων εργασιακών, μισθολογικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικής εξέλιξης που θα αντιστρέψει το κλίμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως θα αξιολογηθεί στην πράξη. «Το κρίσιμο όμως είναι ότι η επιλογή που έχει γίνει είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να καλυφθεί όχι από τις δημόσιες δομές κατά προτεραιότητα, όπως κάναμε εμείς, δηλαδή από τα κέντρα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας, που έχουν καταδικαστεί σε εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, αλλά από ιδιώτες γιατρούς που θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι μία αλλαγή στο κέντρο βάρους της πρωτοβάθμιας φροντίδας που κατά την άποψή μας θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες, με την έννοια ότι θα προκαλέσει επιπλέον κόστη και θα μετακυλήσει δαπάνες στις τσέπες των πολιτών», κατέληξε.