Skip to main content

Ξανθός για κρούσματα κορωνοϊού: Είμαστε στο όριο της απώλειας ελέγχου

«Απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά», είπε ο πρώην υπουργός.

«Είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς είμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου», δήλωσε ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Όπως ανέφερε, «απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και βεβαίως να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στα εισοδήματα που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και να αμβλύνει το κλίμα πόλωσης που «οξύνεται όταν σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ψηφίζει στη Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης για πολλά νοικοκυριά». «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας, να συμβάλουμε θετικά στη διαχείριση της πανδημίας. Άλλωστε, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να έχει εξασφαλιστεί κλίμα πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δυσπιστία και έλλειμμα συμμόρφωσης, το οποίο «σημαίνει ότι η πειθώς που έχει ασκήσει η Πολιτεία δεν είναι η απαιτούμενη». Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα για αυτούς που θα πληγούν περισσότερο και επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένο να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η εκτίμηση ανάλυσης κινδύνου και είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση, αλλά και στην πληροφορία.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ο ίδιος προκρίνει ως άμεσες προτεραιότητες για το σύστημα υγείας, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή το «παιχνίδι παίζεται» στην εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε κλινική εκτίμηση και σε τεστ, για να σημειώσει ότι είναι άμεση προτεραιότητα η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα ροών προς τα νοσοκομεία, και πως «η ενσωμάτωσή της έχει καθυστερήσει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας». Επ' αυτού παρατήρησε ότι πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αξιοποίηση κάποιων δομών ΠΦΥ, αλλά οι ανακοινώσεις είναι ακόμη σε φάση σταδιακής υλοποίησης. Επιπλέον, τόνισε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τα τεστ που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν το 1/3 των τεστ που γίνονται ημερησίως, άρα πρέπει το τεστ να ανακοστολογηθεί, να συνταγογραφείται κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη». Ακόμη, ζήτησε να οργανωθεί καλύτερα η φροντίδα των χρόνιων ασθενών, αν είναι δυνατό και με ανάπτυξη κατ' οίκον υπηρεσιών, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφευχθεί άτυπο lockdown στην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ αυτήν την περίοδο, αφήνοντας ακάλυπτες τακτικές και σημαντικές υγειονομικές ανάγκες.