Skip to main content

Ξανθός: Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος - Τραγική η καθυστέρηση

Το υπουργείο Υγείας «τρέχει και δεν φτάνει», η εν λόγω απόφαση πάρθηκε με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε», σχολίασε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ

Μονόδρομο χαρακτήρισε την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθού και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πήρε την εν λόγω απόφαση με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε».

Ο ίδιος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν προετοίμασε εδώ και ένα χρόνο κατάλληλα το ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών ούτε είχε σοβαρό σχέδιο εμπλοκής ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid».

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης τόνισε πως την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας «έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τραγική » καθυστέρηση λήψης της απόφασης, στο «και πέντε». «Γιατί το πρόβλημα είναι ότι εδώ και ένα χρόνο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

«Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των "χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» και ο «βασιλιάς είναι γυμνός", τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες "ιατρικής πολέμου" στην εφημερία τους, τώρα το υπουργείο Υγείας "τρέχει και δεν φτάνει", ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο τομεάρχης.

«Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του τρίτου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους», συμπλήρωσε.

«Την ώρα αυτή η μόνη επιλογή είναι ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων)», τόνισε ο κ. Ξανθός ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όριο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της "πρώτης γραμμής", η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».

Κατέληξε λέγοντας πως «τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές».