Skip to main content

Ξάνθος: Υπήρξαν μεγαλοστομίες οι οποίες δεν μπορούν από τα πράγματα να τηρηθούν

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι μεγαλοστομίες και οι εξαγγελίες χρονοδιαγραμμάτων, δεν μπορούν από τα πράγματα να τηρηθούν».

«Δεν επιβεβαιώθηκε η αίσθηση ότι πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση που θα φθίνει η πανδημία, τα κρούσματά της, οι νοσηλείες κλπ. Υπήρξε μια όχι καλή εκτίμηση της τάσης που υπάρχει διεθνώς, δημιουργήθηκε πάλι μια προσδοκία ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών, ουσιαστικά έχουμε τελειώσει με την πανδημία, έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα, ουσιαστικά είμαστε στο τελευταίο μίλι», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Αυτές οι μεγαλοστομίες και οι εξαγγελίες χρονοδιαγραμμάτων, δεν μπορούν από τα πράγματα να τηρηθούν, γιατί η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, που επηρεάζεται πάρα πολύ από τις μεταλλάξεις και οι οποίες αμφισβητούν και υπονομεύουν την προσπάθεια να χτιστεί η ανοσιακή προστασία των πολιτών», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σειρά διαπιστώσεις σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, «Είναι λάθος να στέλνεται το μήνυμα, ακόμα και αυτό το περιορισμένο μήνυμα με τις μάσκες, που τελικά υπάρχει ένα θέμα, αν το εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνώμων, αν δεν το εισηγήθηκε και ποιος πέρασε την εντύπωση ότι σε ανοιχτούς χώρους τελειώσαμε με τις μάσκες. Επιπλέον, ήταν λάθος να ρίξουμε τα στάνταρντς, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, κάποια στιγμή το μοριακό τεστ είχε ειπωθεί ότι θα αντικατασταθεί με ράπιντ τεστ».

Ο κ. Ξανθός περιέγραψε ποια θα πρέπει να είναι η στάση της πολιτείας στο εξής, «να βάλουμε όσο γίνεται περισσότερο υψηλά στάνταρντ αυτή την περίοδο για να θωρακίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να πάει καλά η σεζόν, να έχει μεγαλύτερο βάθος χρόνου, να στηριχθεί το εισόδημα και η απασχόληση των ανθρώπων».

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς, αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση». Τρεις είναι οι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός, «η πρόληψη, η ανίχνευση, με ένα ισχυρό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και η πρόβλεψη, να υπάρξει δηλαδή ένας μηχανισμός που  θα εντοπίσει πληθυσμούς που θα είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν σοβαρά και αυτούς να τους φροντίσει σε ένα προνοσοκομειακό επίπεδο ώστε να αποφύγουμε την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και φυσικά μια καλή προετοιμασία του δημόσιου συστήματος για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος. Δεν μπορεί να εστιάζουμε στο να απειλούμε ή να στοχοποιούμε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, κοινωνικές δραστηριότητες και λοιπά».

Φαίνεται ότι έχουμε εξαντλήσει τη δεξαμενή των προθύμων να εμβολιαστούν, άρα έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης ενός τμήματος της κοινωνίας, σημειώνει ο κ. Ξανθός και προσθέτει πως «είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που θέλει πολυπαραγοντικές προσεγγίσεις. Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε την ανάγκη της συνειδητής επιλογής των πολιτών να εμβολιαστούν, με κινήσεις όπως αυτά των 150 ευρώ στους νέους, αυτά έχουν πρόσκαιρη απόδοση, δεν δημιουργείται συνείδηση κοινωνική για την ανάγκη εμβολιασμού».

Ο κ. Ξανθός σχολίασε σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην Καθημερινή, λέγοντας πως «το ότι η αντιπολίτευση κάνει υγειονομικό σαμποτάζ, είναι χυδαίο να ακούγεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, όταν ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι σύμπασα η αντιπολίτευση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχει στηρίξει τα περιοριστικά μέτρα, πρόκειται για μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών ενόψει της δυσκολίας που συζητάμε. Επίσης, το να ανοίγει αυτή την στιγμή, που όλοι αναγνωρίζουμε την αξία των δημόσιου συστήματος υγείας και των δομών του, που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε το ΕΣΥ, να επενδύσουμε περισσότερους πόρους, μια συζήτηση περί συγχωνεύσεων στο όνομα υποτίθεται του εξ ορθολογισμού, θεωρώ ότι είναι το λάθος μήνυμα. Το αρχικό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ στον τομέα της υγείας ήταν οι περιβόητες συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και το άνοιγμα στην αγορά. Μια συνολική αναδιοργάνωση που ουσιαστικά συρρικνώνει δομές και λειτουργίες και δίνει ευκαιρίες επενδυτικές», λέει καταλήγοντας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.