Skip to main content

Ξανθός: Κάναμε την καλύτερη προετοιμασία για τη γρίπη

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επάρκεια εμβολίων και αντεμβολιακών φαρμάκων και πως από τα 173 σοβαρά κρούσματα γρίπης, τα 165 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

«Στη χώρα μας έγινε φέτος η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της γρίπης. Είχαμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από ποτέ και έχουν γίνει περισσότερα από δύο εκατ. εμβόλια φέτος για τον ιό της γρίπης, όταν στα προηγούμενα χρόνια ήταν ο αριθμός αυτός περίπου ενάμισι εκατ.», ενημέρωσε την Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Ξανθός είπε πως αυτή την περίοδο υπάρχει επάρκεια εμβολίων και αντεμβολιακών φαρμάκων και από τα 173 σοβαρά κρούσματα γρίπης, τα 165 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Άρα, όπως ανέφερε, οι ΜΕΘ της χώρας που έχουν όντως προβλήματα και δυσκολίες ανταποκρίνονται και θεραπεύουν όσους έχουν ανάγκη.

Ο υπουργός Υγείας, αφού συνέστησε ψυχραιμία όταν θίγουν θέματα δημόσιας Υγείας, ενημέρωσε πως η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία, «τα οποία δεν τεκμηριώνουν το κλίμα πανικού και ανασφάλειας και πανικού στην κοινωνία που επιχειρεί να σπείρει ο κ. Μητσοτάκης», όπως προσέθεσε.

Δεδομένου ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα, ο κ. Ξανθός απάντησε πως οι αναφορές στο επίκαιρο πολύ ευαίσθητο και πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας απαιτούν υπευθυνότητα.

«Είμαστε σε μία περίοδο που υπάρχει επιδημική έξαρση της γρίπης σε όλη την Ευρώπη και είναι ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος το φετινό με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί θάνατοι, κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστες. Στη Γαλλία υπάρχουν 1.100 νεκροί. Το λέω αυτό, για να έχουμε εικόνα ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Ξανθός.