Skip to main content

XCODE:Οι τεχνικές κάλτσες από τη Θεσσαλονίκη που κατέκτησαν τα Ιμαλάια

Η 60χρονη καλτσοποιία XCODE των αδερφών Καραγιαννίδη είναι η μακροβιότερη στο αντικείμενό της και από τις ελάχιστες με παραγωγή 100% made in Greece

Οι κάλτσες της έχουν σκαρφαλώσει στα Ιμαλάια και είναι οι καλύτεροι σύντροφοι ορειβατών, μαραθωνοδρόμων, ποδοσφαιριστών, αλλά και κάθε αθλητή και αθλούμενου που αντιμετωπίζουν απαιτητικές συνθήκες. Ετησίως παράγει περισσότερες από 3 εκατομμύρια τεχνικές κάλτσες, ενώ καθημερινά αξιοποιεί 10.000 μέτρα τεχνικής πρώτης ύλης στη μονάδα της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Φέτος η καλτσοποιία XCODE των αδερφών Καραγιαννίδη –ενός μαθηματικού και ενός δασολόγου- δημιούργημα του πατέρα τους Ζαφείρη Καραγιαννίδη, κλείνει 60 χρόνια ζωής, είναι η μακροβιότερη στο αντικείμενό της και μία από τις ελάχιστες με παραγωγή 100% made in Greece. Μάλιστα, η καινοτομία πρωταγωνιστεί στα «έξυπνα» προϊόντα της, που αντιμετωπίζουν το πόδι ως… δεύτερη καρδιά, αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του και μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις πιο ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Άλλωστε, οι τεχνικές της κάλτσες ελέγχονται και δοκιμάζονται από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα, με τα οποία η εταιρεία διατηρεί στενή συνεργασία.

Ένα από τα τελευταία καινοτόμα της προϊόντα είναι μια κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης με ανθρακονήματα και ασήμι, που ανεβάζει το αίμα προς την καρδιά, οξυγονώνει καλύτερα τον οργανισμό, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενέργεια και λιγότερες κράμπες, ενώ κρατά μακριά τις μυκητιάσεις.

Οι κάλτσες της έχουν ελεγχθεί ποιοτικά σε όλους τους αγωνιστικούς στίβους, έχουν «περπατήσει» όλων των ειδών τις επιφάνειες, έχουν συμμετάσχει σε απαιτητικές ορειβατικές αποστολές, έχουν «γράψει» πολλά ποδηλατικά χιλιόμετρα και έχουν φορεθεί από τις περισσότερες ομάδες όλων των αθλημάτων. Μάλιστα, η εταιρεία έχει υπάρξει στην πορεία της στενός συνεργάτης μεγάλων, διεθνών εταιρειών αθλητικών ειδών.

Η XCODE, που διαθέτει σήμερα 125 κωδικούς και απασχολεί 25 εργαζομένους, εξάγει στις χώρες της Σκανδιναβίας, στα Βαλκάνια, όπου η μεγαλύτερή της αγορά είναι η Ρουμανία, στην Τουρκία και στην Κύπρο. Οι εξαγωγές της αποτελούν το 30% του τζίρου της και στα σχέδιά της είναι να διευρύνει αυτό το ποσοστό τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, έχει στρέψει τελευταία το βλέμμα της στην Ιταλία, την Ελβετία και την Σλοβενία. Αυτή την περίοδο δε μελετά το ενδεχόμενο ανάπτυξης και δικών της καινοτόμων τεχνικών πρώτων υλών σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

«Προσπαθούμε με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και το μεράκι μας να στεκόμαστε με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό» λένε στη Voria.gr οι αδερφοί Καραγιαννίδη.

Από αριστερά Ηλίας και Θεόδωρος Καραγιαννίδης

 

Από την ΖΗΤΑ του Ζαφείρη Καραγιαννίδη

Όλα ξεκίνησαν το 1960 από τον Ζαφείρη Καραγιαννίδη -πατέρα του Θόδωρου και του Ηλία- που ίδρυσε την καλτσοποιία με την επωνυμία «ΖΗΤΑ», στην οδό Ορφανίδου, στην περιοχή της Βαλαωρίτου. Σπουδαίος μηχανικός της εποχής του, άρχισε την διαδρομή του στον χώρο ήδη από το 1946, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή στην πλεκτική. Ο Ζαφείρης Καραγιαννίδης δεν ήθελε οι δυο του γιοι να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Κι εκείνοι είχαν πάρει τον δικό τους δρόμο που περνούσε μέσα από το πανεπιστήμιο. Ο Θόδωρος Καραγιαννίδης σπούδαζε μαθηματικός και σχεδίαζε να βγει στο εξωτερικό για να ασχοληθεί με τη στατιστική και την επιστήμη των υπολογιστών, ενώ ο αδερφός του Ηλίας σπούδαζε δασολόγος, όταν ο πατέρας τους πέθανε ξαφνικά και τα δύο αδέρφια κλήθηκαν, παιδιά ακόμα, 17 και 18,5 χρονών, να αναλάβουν την επιχείρηση. Ήταν 1980 όταν πήραν το τιμόνι και άρχισαν να γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας.

Η αγορά τούς αντιμετώπιζε ως παιδιά, αφού παιδιά ήταν, έναν τίτλο τιμής που διατηρούν μέχρι και σήμερα κι ας έχουν περάσει 40 χρόνια. Ο Θόδωρος Καραγιαννίδης ακόμα θυμάται τη δυσπιστία με την οποία τους αντιμετώπιζαν στις τράπεζες όταν πήγαιναν να ζητήσουν δάνειο. Η νεότητά τους όμως δεν λειτούργησε μόνο ως εμπόδιο, αλλά και ως εργαλείο για καινούρια πράγματα και καινοτόμα βήματα. Από την πρώτη στιγμή τα δύο αδέρφια θέλησαν να διαφοροποιηθούν και να υπερβούν τα όρια της παραδοσιακής κάλτσας, φέρνοντας νέες ιδέες στην επιχείρηση. Αποφάσισαν έτσι, μετά από πολλές μελέτες, να δημιουργήσουν τεχνικές κάλτσες για κάθε άθλημα, να πειραματιστούν και μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμές σε δύσκολες και διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, να δημιουργήσουν κάτι νέο. Έτσι το 1990 έβγαλαν στην αγορά τις πρώτες τους τεχνικές κάλτσες, έναν έξτρα κωδικό, που χάρισε και τη νέα επωνυμία στην επιχείρηση, την XCODE. Τα δύο αδέρφια ήξεραν πως για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να πείσουν τον πελάτη να επιλέξει τα προϊόντα τους έπρεπε να δώσουν το κάτι παραπάνω. Με τα χρόνια άλλωστε και οι ίδιοι οι αθλούμενοι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εξοπλισμό τους και να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτόν.

Το 1998 η XCODE προχώρησε και σε μία ακόμα καινοτομία, κυκλοφορώντας στην αγορά την πρώτη καλοκαιρινή κάλτσα. Αυτή ήταν και η χρονιά που η εταιρεία μεταφέρθηκε στο Ωραιόκαστρο σε έναν χώρο 3.000 τ.μ.

Μερικές από τις ιδιαίτερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η XCODE είναι η primaloft, για αλπινισμό και μεγάλα υψόμετρα, η climayarn, που αποθηκεύει τον ιδρώτα μέχρι να εξατμιστεί, διατηρώντας όμως το πόδι ζεστό, η merino wool, που προσφέρει μόνωση και η cordura, που θεωρείται το «ατσάλι» των νημάτων και είναι ιδανική για μεγάλη καταπόνηση. Με αυτά και πολλά ακόμα υλικά οι κάλτσες της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας αντιμετωπίζουν την υγρασία, διατηρούν το πόδι ζεστό όπου χρειάζεται και δροσερό όταν πρέπει, κρατούν μακριά τις μυκητιάσεις και τις δυσάρεστες οσμές και το βοηθούν να αντέχει σε ακραίες συνθήκες. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει και απλές κάλτσες από μπεμπέ μέχρι γυναικείες.

«Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε την ηθική δικαίωση πως φτιάξαμε κάτι καλό και εξελίξαμε το δημιούργημα του πατέρα μας» λένε στη Voria.gr ο Θόδωρος και ο Ηλίας Καραγιαννίδης, που για τα 60 χρόνια της εταιρείας σχεδιάζουν ένα ακόμα καινοτόμο προϊόν.