Skip to main content

«Ξέφρενη» η πορεία της ανεργίας στην Ισπανία

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, μια χώρα που έχει βυθιστεί στην ύφεση από τα τέλη του 2008, αυξήθηκε κατά 1,1 εκατ. σε διάστημα ενός έτους.
Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, μια χώρα που έχει βυθιστεί στην ύφεση από τα τέλη του 2008, αυξήθηκε κατά 1,1 εκατ. σε διάστημα ενός έτους και το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 18,83% στα τέλη του 2009, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ιne).

Συνολικά, η Ισπανία αριθμούσε 4,326 εκατ. ανέργους στα τέλη Δεκεμβρίου έναντι 3,207 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, σε έναν πληθυσμό περίπου 46 εκατ. ανθρώπων.

Η ανεργία που κατά το τρίτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει μια στασιμότητα στην ξέφρενη πορεία της, συνεχίζει την ανοδική της πορεία.Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο διάστημα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, στο 17,92%.

Η ισπανική οικονομία μπήκε σε ύφεση στα τέλη του 2008, ύστερα από πολλά χρόνια πολύ μεγάλης ανάπτυξης και με μια μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7,95% το καλοκαίρι του 2007.

Σήμερα η Ισπανία, η οποία επλήγη από τη διεθνή οικονομική κρίση είναι από τις χώρες της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ο αγώνας κατά της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητά της.

Άνδρες και γυναίκες επλήγησαν το ίδιο από την ανεργία κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 18,64% στο τέλος του έτους και 19,07% στις γυναίκες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι αλλοδαποί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία με ποσοστό 29,7% έναντι του 16,8% των Ισπανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ